Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

30.01.2024

8 најчести симптоми

Таа, тој, било кој, секој може да се соочи со проблеми врзани за дојките. Сепак, добрата вест е што благодарение на зголемената свест, многу жени сега редовно прават превентивни прегледи и добиваат рана дијагноза. Проверете се!
Препораките велат: ехо преглед еднаш годишно и мамографија на секои две години за жените над 40 и сите кои имаат семејна историја. Сите останати, без оглед на возраста доколку имаат било каков симптом – ехо преглед веднаш.
Најсовремента апаратура за безболен преглед и нашите искусни лекари д-р Лидија Вељановска Кириџиевска, д-р Мимоза Толевска и д-р Магделена Поповска-Цветкова ви стојат на раполагање. За да закажете термин кој ви одговара јавете се на 02/3091-484.

8 најчести симптоми

  • Забележувате асиметричност на градите или градниот кош или постои разлика меѓу едната и другата страна
  • Постојат невообичаени промени во обликот или големината на една од вашите гради
  • Има видливи промени во бојата на кожата или осип околу брадавицата
  • Брадавицата станала вовлечена или ја променила својата положба или форма (Вовлечени брадавици се нормални кај некои жени).
  • Постојат нерамнини, испакнатини или вдлабнатини на кожата?
  • Постои грутка или задебелување во градите или пазувите.
  • Исцедок од едната брадавица или од двете.
  • Постојана болка во еден дел од градите.

Колку порано се открие ракот на дојката, толку се поголеми шансите за успешно лекување и излекување. Запомнете, 9 од 10 грутки на градите не се канцерогени! Сепак потребна е потврда од лекар.