Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

13.07.2022

Дводневен курс за прва помош во соработка со Холандската Амбасада

Во периодот од 11 до 12 јули, во просториите на нашата клиника, а во соработка со вработените од Холандската Амбасада во Скопје, беше оджан дводневен курс за прва помош.
Во склоп на курсот учесниците беа запознаени со основните принципи на давање на прва помош.

Истовремено добија теоретска и практична едукација за самите постапките на давање на прва помош. Првиеот ден беа опфатени ситуации како: срцево-белодробно оживување, употреба на авотматски дефибрилатор, задавување, срцев инфаркт, анафилактичен шок, астматичен напад, епилептичен напад, хипо и хипергликемична кома. Во тек на вториот ден, низ теоретска и практична едукација, учесниците се стекнаа со вештини за давање на прва помош при скршеници, повреди на меки ткива, повреда на рбетен столб, повреди на глава, топлотен удар, сончаница, изгоренци, удар од струја, смрзнатини, како и повреди на око.

Наши обучувачи беа Доц. д-р Тања Анѓушева и физиотерапевтот Никодин Вељановски. Им благодариме на Холандската Амбасада во Скопје за дадената доверба.