Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

21.03.2019

Еден поинаков месец на вљубените – месец посветен на здравјето на срцето

Традиционално секој година во изминатата деценија тимот на болницата го посвети своето внимание на одбележување на месец февруари како месец посветен на здравјето на срцето. И оваа година одбележувањето опфати бројни активности. Група родители на деца со церебрална парализа имаа можност да учествуваат на искуствена работилница предводена од Фросина Ристовска – психолог и психотерапевт насловена „Грижи се за своето срце – Take care of your heart, don’t let it fall apart“ низ која родителите имаа можност да одвојат малку време за себе и саморефлексија. За најмладите кои имаат поминато низ интервенција или операција на срце беше организирана креативна работилница и тура низ Музејот на илузии под наслов „Во играта сме сите исти #for good health’s sake, run, jump, and shake“. Беше импресивно да се види смеата и радоста на сите присутни и да се види како пријателствата креирани во едни поинакви услови траат долго. Во овој месец имавме и обраќање на Facebook live и гостување на телевизиските екрани, активности преку кои се обидовме да ја пренесеме пораката за битноста на активниот здрав начин на живот кои ни помагаат во зачувување на нашето здравје. До следната активност која веруваме ќе биде наскоро не заборавајте да бидете активни, да избирате здрава храна, да го контролирате нивото на маснотии во крвта, да го контролирате крвниот притисок, редуцирајте го внесот на шеќери, откажете ги цигарите и најбитно не заборавајте да се смеете и да уживате во природа о луѓето кои вам ви значат.