Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

30.06.2023

Како ќе изгледа иднината во медицината со помош на ВР (виртуелна реалност)?

Минатата недела во организација на нашата клиника и дигиталните партнери од проектот Еразмус Плус ЕУ, во просториите на Нетавил се одржа практична презентација на здравствената платформа наменета за виртуелен тренинг/симулација насловена како ,,Иднината е во тренингот,, .
На едукацијата предаваа реномирани странски експерти проф. д-р Едрис Махтаб, д-р Самуел Макс и секако нашата прoф. д-р Милка Клинчева кои зборуваа пред големиот број присутни специјализанти кардиохирурзи, лекари од интензивна нега, кардиперфузионисти и останатиот придружен медицински персонал.

Оваа платформа за виртуелна реалност е дел од проектот во кој учествуваат Универзитетските клиники од Ротердам, Виена и Барселона и нашата клиника.
Симулаторот е наменет за едукација во областа на кардиохирургија, конкретно вклучување и исклучување пациенти од екстракорпорална циркулација, како и кардиопулмонална реанимација по кардиохируршка операција.

Како функционира?

Симулаторот се состои од ВР очила кои се поврзани со палки кои се држат во рацете, а специјалниот софтвер на монитор ги емитува движења на корисникот врз телото на виртуелниот пациент.

Овој меѓународен проект за примена на ВР симулатор за учење и тренинг на млади кардиохирурзи има повеќе предности. Една од нив е факот што се тренира во повеќе повторувања и со можни грешки од кои се учи, без при тоа да биде реално загрозен животот на пациент.
Конкретната примена и широка распространетост на ваквиот начин на едукација и тренинг со ВР симулатор насекаде во светот се очекува да се случи во следните неколку години.