Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

25.02.2019

Осми конгрес на Европската федерација на асоцијации на сестри за интензивна нега

Во периодот од 13 до 16.02.2019 година во Љубљана, Словенија, се одржа Осмиот конгрес на Европската федерација на асоцијации на сестри за интензивна нега. Мотото на оваа федерација „Working together Achieving more“ (Работејќи заедно постигнуваме повеќе) беше искористено во буквална смисла затоа што споделувањето на искуства, истражувања и практики од секојдневното работење со пациентите и нивните семејства ни помогна на сите да се споредиме со другите и да научиме за подобрите начини во негата на пациентите и поддршката за нивните семејствата, потенцираше Жанета Богоевска – Митева, дипл. мед сестра, специјализирана за интензивна нега и лекување, одговорна на одделот за интензивна нега и лекување во нашата клиника која беше наш претставник на овој конгрес.

На овој конгрес имаше 152 прифатени апстракти од 26 земји во Европа и пошироко. Имаше 16 тематски сесии со по 5-6 предавања, 10 интерактивни работилници и еден симпозиум. Од тематските предавања посебно внимание беше посветено на сестринската нега, вклученост на фамилијата, справување со делириум, храна и течности, болка и дискомфорт, рана мобилизација…

На конгресот активно учество со свои пленарни предавање зедоа и проф. Џон Албаран, Гилиан Греј, Катлин Волман и Петер Нидахл познати имиња во сестринската професија

– Нашето здружение на сестри за интензивна нега од Клиничка болница „Жан Митрев“ е полноправен член на оваа федерација веќе неколку години. Како претставник учествував со постер презентација на тема:

„Од почетник до експерт – Едукациски концепт за медицински сестри: Наше искуство“ и со предавање на тема: „Побрзо опоравување на пациентите на интензивна нега користејќи перкутана ендоскопска гастростома за ентерална исхрана“. Интересот и за двете беше голем но со посебно внимание беше следена презентацијата за исхраната затоа што ние сме еден од ретките ако не и единствен центар кој користи блендирана исхрана за пациентите за задоволување на нивните калориски потреби. Исто така посебна чест и задоволство ми беше претседавањето со сесија на тема: Болка и дискомфорт – изјави сестра Богоевска – Митева.

На маргините на овој конгрес беше одржан и состанокот на одборот на EfCCNa со своја агенда.