Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

21.10.2017

 Претставници од болницата ЖАН МИТРЕВ како презентери на научен труд на Конгрес на Европската академија по педијатрија

(ЕАП) е Европска академија за педијатрија која има за цел да промовира здравје на бебиња, деца, адолесценти во Европа. Целта е да се подобрат стандардите за обука, услуги и истражување и да ги преставуваат професионалните интереси на педијатрите од Европа. Годишениот конгрес на ЕАП се одржа од 12 октомври до 15 октомври, во Љубљана, Словенија. На конгресот присуствуваат бројни делегати од областа на педијатријата.

Д-р Наташа Никчевска и д-р Соња Петровска, специјалисти педијатри од ПЗУ ЖАН МИТРЕВ успешно ја презентираа темата – Клиничко Егзомско секвенционирање на петгодишно девојче со хепатоспленомегалија, холестаза и хиперхолестеролемија.

Оваа тема беше одбрана за презентација поради реткоста на заболувањето, како и поради фактот дека Лабораторијата за генетика и персонализирана медицина во болницата ЖАН МИТРЕВ е пионер во областа на генетското секвенционирање во Македонија, а и пошироко во регионот.