Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

12.03.2019

Прва хибрид операција кај бебе со хипопластично лево срце

Интервенцијата кај бебето тешко три килограми е изведена страна на тимот на клиничката болница “Жан Митрев”


 

Во Клиничката болница Жан Митрев за првпат е направена хибрид операција кај три килограми тешко бебе со дијагноза хипопластично лево срце, што е една од  најтешките срцеви мани во детската возраст.

Се работи за вродена срцева мана кај која недостасувана целото лево срце, односно левата комора, левата предкомора и аортата.

Хибридната интервенција се изведува на начин што интервентно се аплицира стент на артериозниот дуктус , а по 48 часа се бендираат (стеснуваат) пулмоналните артерии што носат крв во белите дробови.

По интервенцијата бебето се опоравува и се стабилизира за главната операција која се прави неколку месеци од хибридната процедура.

Хибридната операција беше извршена од страна на д-р. Владимир Чадиковски и д-р.Жан Митрев, а интервентниот кардиолошки дел  беше изведен од страна на д-р. Вилма Ампова.