Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

06.10.2022

Со поголема достапност на превентивни скрининг прегледи Клиничката болница Жан Митрев ќе ја подига свеста за женското здравје

По повод месецот посветен на важноста на физичкото, сексуално, репродуктивно и ментално здравје на жената, во Центарот за женско здравје при Клиничката болница Жан Митрев, започнува акцијата на превентивни скрининг прегледи за жени во текот на месец октомври, како дел од кампањата за кревање на свесноста кај жената за потребата од превенција и редовни скрининзи. Клиничката болница Жан Митрев покажува грижа и достапност на услугите за сите жени, така што почнувајќи од денеска до крајот на октомври овозможува превентивни пакети со цени достапни за секоја жена.

Ехо на дојка, 2Д и 3Д мамографија со дополнително бесплатно мерење на коскената густина, гинеколошки пакети и дијагностички прегледи за рана превенција се дел од оваа акција на клиниката. Навремениот скрининг и дијагностика овозможуваат рана детекција и можност за навремена превенција и третман што спасува живот. Со ехо на дојката и редовни гинеколошки прегледи може навремено да се откријат и лекуваат можни неправилности, меѓу кои се и карциномот на грлото на матката и дојката, најчест рак кај женската популација со висока стапка на смртност. Дел од оваа превентивна акција се прегледот на тиреоидеа со анализа на тироидни хормони, како и дијабетолошкиот преглед со цел утврдување на можен дисбаланс во организмот и понатамошен третман на истите.
Дополнително, тимот на искусни лекари во центарот за женско здравје, нудат целосна заштита и нега со примена на најнови дијагностички процедури, како и советување за физичките, психички, емоционални и социјални потреби на пациентот.

Остеодензитометријата, бесплатно достапна во овој пакет е дијагностичка метода за мерење на коскена густина со која се утврдува колку се силни коските, скрининг кој се препорачува за сите жени над 50 годишна возраст. Остеодензитометријата како и сите останати радиолошки услуги во Клиничката болница Жан Митрев се вршат со најсовремена апаратура со многу ниски дози на зрачење што е клучно за зачувување на здравјето.

Во текот на месец октомври, месец посветен на женското здравје, пациентите овој скрининг ќе го добијат бесплатно како дел од превентивните пакети коишто ги нуди клиниката.
Грижата за женското здравје, превенција и рано детектирање на болестите се важен императив за Клиничката болница Жан Митрев.