Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

27.04.2023

Состанок на Европските асоцијации на сестри на интензивна нега во Клиника Жан Митрев

Клиничката болница Жан Митрев беше домаќин на Пролетниот состанок на Европската федерација на асоцијации на сестри за интензивна нега (European Federation of Critical Care Nursing Associations – EfCCNa). Повеќе од 30 претставници и членови на одборот на федерацијата од 27 европски земји на дводневниот состанок дискутираа за целите и задачите на федерација и на националните здруженија залагајќи се за подобрување на интензивната нега на критично болните пациенти и помош на нивните семејства.

Пред почетокот на состанок на претставниците на националните асоцијации д-р Жан Митрев им посака добредојде и успешна работа, воедно заблагодарувајќи им се што годишниот состанок го одржаа во Клиника Жан Митрев како една од највлијателни членки.

„Овие собири се исклучително важни за нашата работа и затоа упатуваме голема благодарност до Клиника Жан Митрев што ни овозможи пролетниот состанок да го одржува тука, обединувајќи ги претставниците на националните асоцијации вклучително и локалните од Македонија. Во нашата федерација се вклучени асоцијации од јавното и приватното здравство што го проширува и продлабочува нашето влијание кон заедничката цел, да работиме заедно и да постигнеме повеќе за нашите пациенти“, вели Колет Рам, претседателка на Европската федерација на асоцијации на сестри за интензивна нега.

Европските асоцијации на сестрите на интензивна нега се реномирани здруженија чија цел е унапредување на здравствената услуга и подигнување на нивото на ефективност на овој персонал во најклучните фази од лекувањето. Преку асоцијациите се воспоставуваат стандарди за едукација, пракса и управување со работната сила на медицинските сестри во интензивна нега и се поттикнува дополнително образование, истражување и знаењето во интензивната нега на пациентите.

Европската федерација на асоцијации на сестри за интензивна нега постои од 1999 година. Македонија е член од 2014 година а сестра Жанета Богоевска Митева од Клиника Жан Митрев како претставник на Македонското здружение на сестри за интензивна нега е член во Одборот на EfCCNa. Во моментов федерацијата брои 31 член од 27 држави и претставува повеќе од 25 000 медицински сестри кои се вклучени во процесот на работа на интензивна нега.