Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

02.04.2024

Светски ден за подигање на свеста за аутизмот

На 2 април се одбележува Светскиот ден за подигање на свеста за аутизмот. Пред 17 години, Генералното собрание на Обединетите нации го воспостави овој ден, поттикнувајќи акции за подигање на општата свест за состојбите од спектарот на аутизам.
Аутизмот не е болест, туку состојба при која луѓето кои живеат со него имаат поинаков начин на интерпретација на зборовите, боите, формите и звуците на светот околу нас. Причините се непознати, иако се верува дека постои генетски фактор поврзан со еколошка компонента. Со персонализиран и специјализиран терапевтски третман, можно е да се зголеми квалитетот на живот на лицата засегнати од аутизам.
Според Светската здравствена организација (СЗО), едно од 160 деца ја има оваа состојба и инциденцата се зголемува за 17% годишно во светски рамки. Секоја година се повеќе деца се дијагностицирани со аутизам, а бројката ја надминува онаа на СИДА, рак и дијабетес заедно.
Препознатлив симбол за аутизмот е парче сложувалка во сина боја. Бојата го претставува спокојството што им е потребно на семејствата и на луѓето со аутизам за да живеат со таа состојба, а делот од сложувалката означува дека лицето со аутизам не се изолира себеси затоа што тоа го сака и му треба поддршка од другите.