Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

27.05.2022

Традиционално учество на тимот од Клиничката болница Жан Митрев на 43 Меѓународен медицински научен конгрес

Во организација на Македонската асоцијација на студенти по медицина, оваа година во периодот од 20 до 24 мај во Охрид, се одржа 43 по ред Меѓународен медицински научен конгрес. Свое учество како дел од предавачите, зема и тимот од нашата клиника. Имено на 23.05, тимот физиотерапевти заедно со нашиот преставник Ивана Костадинова одржа работилница за мануелна лимфна дренажа.

Таа зборуваше детално за оваа специјализирана техника за масажа и нејзината активна примена во секојдневното работење. Исто таа ги претстави и бројните позитивни ефекти кои вклучуваат: активирање на циркулацијата на течности, зголемување на контракцијата на лимфните садови, цедење на токсините, макромолекулите и мастите, како и стимулирање на имунолошкиот систем, намалување на мускулни грчеви, стимулирање на парасимпатичкиот систем, подобар квалитет на спиење и најважно намалување на едемата/отоците.

Освен теоретски нашата физиотерапевтка имаше можност и практично да ја објасни оваа техника, што предизвика голем интерес кај бројните студенти по медицина и идни лекари

Клиничката болница Жан Митрев традиционално, со години наназад и со големо задоволство го подржува овој настан, кој има за цел дополнително едуцирање и насочување на младите лекари.