Фибромијалгија – кои се причините и како се манифестира оваа состојба?

Дневна доза здравје

јануари 01,2022

Фибромијалгијата е нарушување кое се карактеризира со хронична мускулно-скелетна болка придружена со сериозен замор и проблеми со спиењето, меморијата и расположението, како и намалена зглобна подвижност. Точната причина за ова е непозната, меѓутоа се верува дека во себе вклучува психолошки, генетски, невробиолошки фактори и фактори од околината. Научниците веруваат дека фибромијалгијата ги засилува чувствата на болка, бидејќи всушност влијае на тоа како мозокот и ‘рбетниот мозок ги обработуваат сигналите за болка.

Симптомите често започнуваат по физичка траума, операција, инфекција или значителен психолошки стрес. Во други случаи, симптомите се развиваат постепено со текот на времето, без да има предизвикувачки настан.
Жените развиваат фибромијалгија почесто од мажите. Многу луѓе со фибромијалгија, исто така, имаат главоболки од напнатост, нарушувања на темпоромандибуларниот зглоб, синдром на нервозно дебело црево, вознемиреност и депресија.

Иако фибромијалгија не се лечи, постојат лекови кои можат да помогнат во контролата на симптомите, но исто така, вежбањето, релаксацијата и мерките за намалување на стресот можат да помогнат.

Симптоми

Главните симптоми на фибромијалгија вклучуваат:

 • Општа болка. Болката поврзана со фибромијалгија често се опишува како блага, досадна, континуирана болка која трае најмалку три месеци. За да се категоризира во општа болка, мора да биде присутна во целото тело и над и под половината.
 • Замор. Луѓето со фибромијалгија често се будат изморени, иако потенцираат дека спијат многу. Спиењето често пати е прекинато со болка, и многу пациенти со фибромијалгија страдаат и од други нарушувања на спиењето, како што се синдром на немирни нозе и апнеја при спиење.
 • Когнитивни тешкотии. Симптомот кој најчесто се нарекува „фибро магла или мозочна магла“ ја попречува способноста за фокусирање, внимание и ментална концентрација.

Фибромијалгијата е често придружена со други состојби, како што се:

 • Синдром на иритирани црева
 • Синдром на хроничен замор
 • Мигрена и други видови главоболки
 • Интерстицијален циститис или болен синдром на мочниот меур
 • Нарушувања на темпоромандибуларниот (виличниот) зглоб
 • Анксиозност
 • Депресија
 • Синдром на постурална тахикардија (поголемиот дел од крвта останува во долниот дел од телото додека станувате)

Причини

Многу истражувачи веруваат дека повторената стимулација на нервите предизвикува промени во мозокот и ‘рбетниот мозок кај луѓето со фибромијалгија. Оваа промена е поврзана со абнормално зголемување на нивото на одредени хемикалии во мозокот што пренесуваат сигнали за болка.

Понатаму, се чини дека рецепторите за болка во мозокот развиваат еден вид меморија на болка и стануваат почувствителни, што значи дека тие можат да реагираат непропорционално на сигналите за болка.

Постојат многу можни фактори кои доведуваат до овие промени, вклучувајќи:

 • Генетика. Бидејќи фибромијалгија обично е наследна, може да има одредени генетски мутации кои најверојатно ќе ве направат поранливи за развој на ова нарушување.
 • Полот. Фибромијалгија се дијагностицира почесто кај жени отколку кај мажи.
 • Инфекции. Се смета дека одредени болести предизвикуваат или ја влошуваат фибромијалгија.
 • Физички или емоционални стресови/ настани. Фибромијалгија може да биде предизвикана од физички стрес / настан, како што е сообраќајна несреќа. Продолжениот психолошки стрес, исто така, може да ја активира оваа болест.
 • Други нарушувања. Ако имате остеоартритис, ревматоиден артритис или лупус, најверојатно ќе имате фибромијалгија.

Компликации

Болката, заморот и слабиот квалитет на спиењето поврзани со фибромијалгија може да влијаат на вашата способност да функционирате дома или на работа. Фрустрацијата од справување со болест која честопати е погрешно разбрана, исто така, може да предизвика депресија и анксиозност поврзана со здравјето.