Гастричните полипи

Дневна доза здравје

јуни 06,2021

Гастричните полипи, исто така наречени стомачни полипи, се маси на клетки кои се формираат на внатрешната обвивка на желудникот. Овие полипи се ретки и генерално не предизвикуваат знаци или симптоми.
Повеќето гастрични полипи не стануваат канцерогени. Но, некои видови полипи можат да го зголемат ризикот од појава на рак на желудникот. Во зависност од типот на полип, третманот може да вклучува отстранување на полипот или само со следење на промени.

Симптоми

Со зголемувањето на гастричниот полип, може да се појават отворени рани (чиреви). Во ретки случаи, полипот може да го блокира отворот помеѓу желудникот и тенкото црево.

Иако најчесто, гастричните полипи не предизвикуваат симптоми, сепак би можеле да се манифестираат со:
• Болка и осетливост кога вршите притисок врз стомакот
• Гадење
• Присуство на крв во столицата.
• Анемија

Причини

Полипите во стомакот се формираат како реакција на оштетување на слузницата на желудникот. Најчестите причини за стомачни полипи се:
• Хронично воспаление на желудникот. Оваа состојба, позната и како гастритис, може да предизвика формирање на хиперпластични полипи и аденоми. Хиперпластичните полипи веројатно нема да станат канцерогени, иако оние кои се поголеми од 1см имаат поголем ризик да бидат канцерогени. Аденомите се најмал вообичаен вид на стомачни полипи, кој најверојатно ќе стане канцероген. Поради оваа причина, тие обично се отстрануваат.
• Фамилијарна аденоматозна полипоза. Овој редок, наследен синдром предизвикува одредени клетки во внатрешната обвивка на желудникот да формираат специфични видови полипи наречени полипи на фундична жлезда. Овој вид на полип потребно е да се отстрани бидејќи може да стане канцероген.
Редовно користење на одредени лекови за стомакот. Полипите на основната жлезда се чести кај луѓето кои редовно земаат инхибитори на протонска пумпа (интегрален мембрански протеин) за да ја намалат киселината во желудникот. Овие полипи обично се мали и не претставуваат опасност, но оние кои имаат дијаметар над 1см, сепак имаат мал ризик да се развијат во карцином, затоа, вашиот лекар може да препорача да ги прекинете инхибиторите на протонската пумпа или да го отстраните полипот или и двете.

Фактори на ризик

Факторите кои ги зголемуваат шансите за развој на гастрични полипи се:
• Возраста. Гастричните полипи се почести кај лица од средна до постара возраст.
• Бактериската гастрична инфекција. Бактериите хеликобактер пилори (H.pylori) се честа причина за гастритис што придонесува за развој на хиперпластични аденоми и полипи.
• Наследна аденоматозна полипоза. Овој редок и наследен синдром го зголемува ризикот од рак на дебелото црево и други нарушувања, како што се гастрични полипи.
• Одредени лекови. Долготрајната употреба на инхибитори на протонска пумпа, кои се користат за лекување на гастроезофагеален рефлуксен систем, е поврзана со полипи на фундична жлезда.

Дијагноза

Тестовите и процедурите што се користат за дијагностицирање на гастрични полипи се:
• Ендоскопија, за да ја видите внатрешноста на желудникот со ендоскоп
• Примерок од ткиво (биопсија), кој може да се земе за време на ендоскопија и да се анализира во лабораторија

Третман

Третманот зависи од типот на гастричните полипи што ги имате:
• Мали полипи кои не се аденоми. Овие полипи можеби немаат потреба од третман. Тие генерално не предизвикуваат знаци и симптоми и само ретко стануваат канцерогени. Вашиот лекар може да препорача редовни прегледи за да се отстранат растечките полипи или оние што предизвикуваат знаци и симптоми.
• Големи полипи во стомакот. Можеби треба да се отстранат. Повеќето полипи на желудникот може да се отстранат за време на ендоскопија.
• Аденоми. Овие полипи можат да станат канцерогени и обично се отстрануваат за време на ендоскопија.
• Полипи поврзани со семејна аденоматозна полипоза. Овие полипи се отстрануваат затоа што можат да станат канцерогени.