Како да се справите со стресот

Дневна доза здравје

декември 12,2020

 


Темпото на современиот живот и секојдневните предизвици го прават управувањето со стресот неопходно.

За да го контролирате вашиот стрес, прво идентификувајте ги причинителите. Што ве прави да се чувствувате лути, напнати или загрижени? Дали имате чести главоболки или стомачна болка без утврдена медицинска причина?

Одредени стрес фактори можат да се идентификуваат лесно, како што се притисоците на работата, проблемите во врските или финансиските проблеми. Но, секојдневните непријатности, како чекање во долг ред или доцнење на состанок, исто така придонесуваат за нивото на стрес.

Дури и позитивни настани, како што се брак (свадба) или купување куќа, можат да бидат стресни. Секоја промена во вашиот живот може да предизвика стрес.

Откако ќе ги идентификувате вашите стрес предизвикувачи, мислете на стратегии за справување со нив.

За почеток треба да идентификувате што е она што можете да контролирате. На пример, ако стресот ве спречува да спиете, решението може да биде лесно, на пример можете да ги извадите ТВ и компјутерот од спалната соба и да му дозволите на умот да се смири пред спиење.

Понекогаш, кога стресот се заснова на барање работа или болест на некој близок, можеби ќе можете само да ја промените вашата реакција.

Не треба сами да решите сè. Побарајте помош и поддршка од вашето семејство и пријатели, без разлика дали ви треба некој да ве сослуша, да го однесе вашето дете некаде, или да ве однесе на работа доколку вашиот автомобил е во сервис за поправка.

Многу луѓе имаат бенефит од применување практики како длабоко дишење, јога, медитација или поминување време во природа.

Одвојте време за себе. Уживајте во масажа, капете се во када со многу пена, танцувајте, слушајте музика, гледајте комедија – направете се што ќе ви помогне да се опуштите.

Здравиот живот ќе ви помогне да управувате со стресот. Јадете здрава исхрана, редовно вежбајте и спијте доволно. Потрудете се да потрошите помалку време пред телевизија, таблет, компјутер и телефон – и одвојте повеќе време за релаксација.

Стресот нема да исчезне од вашиот живот, затоа управувањето со стресот треба да биде континуирано.

Обрнувајќи внимание на причините за вашиот стрес и вежбајќи начини за релаксација, можете да им се спротивставите на некои од негативните ефекти на стресот и да ја зголемите способноста да се справите со предизвиците.