„Клиниклен“: Вашиот секојдневен богат извор на Омега 3 масни киселни

Дневна доза здравје

јуни 06,2020

 1. Што е „Клиниклен“ и како се произведува?

„Клиниклен“ претставува ладно цедено ленено масло без додадени хемиски компоненти, добиено по постапка на ладно пресување на семето. Сите нутритивни и здравствени придобивки кои ги има во самиот плод  се пренесуваат во маслото од лен, бидејќи  постапката на ладно пресување на температура не повисока од 40 степени е уникатен начин за задржување на сите хранливи материи во производот.

Овој производ се создава во рамките на клиничката болница „Жан Митрев“ во самиот ресторан „Мед Пулс“.

 1. Зошто „Клиниклен“ е важен за здравјето на луѓето а зошто посебно е потребен за децата?

Специфичниот состав на лененото масло изобилува со омега 3 незаситени масни киселини кои природно нашиот организам не може да ги создаде. Како таков извор, „Клиниклен“ помага во повеќе процеси во телото меѓу кои може да се споменат:

 • Одржување на нормално ниво на холестерол
 • Поткрепа за одржување на високиот крвен притисок
 • Нормален раст и развој на децата
 • Добро здравје на очи, мозок, зглобови и коски
 • Одржување добра перисталтика
 • Подобрен имун одговор кај децата

Кога сме веќе кај најмладите знаеме дека после раѓањето на децата, мајчиното млеко или адаптираната формула се главните извори на енергија за нивни правилен раст.

Доенчињата имаат потреба од масти во исхраната не само за правилен раст туку и за поткрепа на развој на мозокот. Маслото од ленено семе е здрав извор на масти и истото е познато по својата широка употреба за надоместување на омега 3 масните киселини во секојдневната исхрана.

Иако лененото масло не е важен извор на витамини и минерали, овој тип на масло изобилува со калории и незаситени масти. Само една лажица ленено масло содржи 120Kcal  и 7гр ALA  масни киселина.

Тука би можеле да напомниме дека мајчиното млеко содржи многу мали количини на АLA масната киселина. Млечните бебешки формули имаат додадена ALA  масна киселина, па затоа и лененото масло се вклучува како додаток во исхраната како најголем извор на овој вид незаситени масти.

 1. Дали во вашата клиника го употребувате, каде и кои се резултатите?

Во клиничката болница Жан Митрев при исхраната на доенчиња со адаптирана формула се користи Клиниклен (ладно цедено ленено масло) како нутритивен додаток со високо ниво енергија потребно за поддршка на растот. Ваквиот вид на енергетска поддршка има позитивно влијание во постоперативното лекување со што резултатите се олеснето опоравување, зголемена телесна маса и развој на бебињата.

 1. Од која возраст е дозволено да се дава на деца, како, кога и на што да се внимава?

Како ваков природен додаток во исхраната кај најмалите во домашни услови може да се користи кај бебиња со помала телесна маса во споредба со староста и како додаток кај бебиња со нормална тежина за стимулација и подобрен раст и развој.

Исто така внес на Клиниклен се препорачува и кај децата после една година, за подкрепа на здрав имун одговор,  прилив на енергија знаејќи дека децата не така ретко ги забораваат оброците и со  тоа стимулација за правилен раст на детето без да се покачи ниво на холестерол.

Дозирање кај деца до 1 година : од 2гр до 4гр Клиниклен на 1кг телесна маса во текот на 24 часа.

Кај деца над 1 година може да се дава 1гр Клиниклен на 1кг телесна маса.

Пред внес во исхраната консултирајте го вашиот педијатар.

 1. Има ли негативни ефекти и на што да се внимава?

Со правилно дозирање на маслото како во бебешката исхрана така и во исхраната на возрасна личност немаме пријавени негативни ефекти кои би можеле да го загрозат здравјето. Може да се напомене дека поголеми дози од препорачаните би предизвикале почести столици.

 1. Каде може да се најде да се купи ова масло?

Клиниклен може да се пронајде во „Фила аптека“ која се наоѓа во Zan Mitrev Clinic.

Исто така Клиниклен може да го набавите и во следниве аптекит во Скопје: „Алпи фарм“, „Ани фарм“ и „Сара фарм“ како и во „Жива фарм“ во Велес.