Обраќање на доктор Жан Митрев

Дневна доза здравје

април 04,2020

Почитувани,

Сакам да се обратам до јавноста во однос на контролираната состојба од корона вирусот и стабилизирањето на бројот на пациенти коишто се инфицирани.

Ја информирам јавноста дека од понеделник ние како институција почнуваме со редовна работа, нормално со сите мерки и услови за заштита, како и до сега, од заразување.

Ги повикуваме пациентите, кои имаат разни хронични болести, посебно од крадиоваскуларна природа, благовремено да си закажат термини, со цел да се избегне можна гужва или евентуално подолго чекање.

Затоа овие денови може да ги искористите да испланирате кога ќе дојдете а и ние како болница полесно да ги овозможиме сите услуги коишто се потребни за пациентите а се со цел да не настане непотребна нервоза или додатни гужви.

Покрај сето ова, сакам да потенцирам и да ја известам јавноста, дека ние сме, и останавме, една од можеби ретките болници воопшто во кои ниту еден од персоналот не се зарази од коронавирус и покрај тоа што ние први почнавме да ги тестираме пациентите.

Со сите мерки што ги презедовме и ги превземаме во однос на изолација и третман на пациентите, хигиената и вкупно сите услови во болницата, успеавме до сега да останеме, така да кажам, чиста болница а со тоа пациентите треба да знаат дека имаат уште поголема безбедност и да знаат дека тука нема да добијат додатно опасност од заразување од веќе заразен персонал како што е обично во другите болници.

Видовме дека во пошироки рамки, во Европа, и во САД, дека еден голем процент од персоналот се зарази од пациентите со Ковид – 19, а потоа тие станаа опасност за другите пациенти. Тоа кај нас не постои!

Ви посакува убави празници и постепено нормализирање на целокупниот живот.