Октомври- месец за подигање на свеста за рак на дојка

Дневна доза здравје

октомври 10,2021

Минатата година беше година на предизвици. Светската пандемија предизвикана од COVID-19 промени се. Влијаеше на нашето однесување, нашите навики, нашиот живот. Ги променивме нашите распореди, многу нешта одложивме, поместивме, така и редовните превентивни прегледи поврзани си женското здравје изостанаа.

Податоците од ,,Светската организација за истражување на ракот,, велат дека во 2020 година ракот на дојка е најчесто дијагностицираниот вид на рак. А нивните статистики велат дека минатата година 2020 биле регистрирани 2,68 милиони нови случаи и 685 000 кои починале-што претставува 7% од вкупно починатите од било кој вид на рак.

Не сакаме да ве исплашиме со овие бројки туку напротив да ве потсетиме дека: Редовните контроли спасуваат живот!

Незаборавјате да направите самопреглед или да дојдејете во нашиот дијагностички оддел.

Во Клиничката болница Жан Митрев достапни се сите методи и најсовремени технологиии за дијагностика, затоа закажете си ехо преглед или мамографија кај некој од нашите доктори: Магделена Поповска-Цветкова, Лидија Вељановска-Кириџиевска, Мимоза Толевска или Елена Пижула.