Опструктивна апнеа

Дневна доза здравје

септември 09,2021

Опструктивната слип апнеа е состојба која претставува сериозно нарушување на спиењето. Во суштина се работи за недостаток на воздух при спиење што го нарушува самиот процес на одмор и редовно снабдување на кислород во мозокот. При постоење на слип апнеа се случува краток прекин на дишењето кој се повторува постојано во текот на спиењето.

Oпструктивната апнеа се јавува кога мускулите на грлото наизменично се релаксираат и ги блокираат дишните патишта за време на спиењето. Забележителен знак на опструктивна апнеа е ‘рчењето.
Постојат соодветни третмани за справување со опструктивната апнеа. Меѓу нив е и третманот кој вклучува употреба на уред кој функционира со примена на позитивен притисок кој ги задржува дишните патишта отворени додека спиете. Друга опција е уред во форма на инка со која се турка долната вилица напред за време на спиењето. Понекогаш, во некои случаи, и операцијата исто така може да биде опција.

Симптоми на опструктивна апнеа вклучуваат:

• Прекумерна дневна поспаност
• Гласно ‘рчење
• Забележани епизоди на паузи при дишењето за време на спиење
• Грубо будење со задишување или гушење
• Се будите со сува уста или болка во грлото
• Главоболка наутро
• Потешкотии во концентрацијата во текот на денот
• Промени во расположението, како што е депресија или раздразливост
• Висок крвен притисок
• Ноќно потење
• Намалено либидо

Кога треба да се консултирате со лекар?

Консултирајте се со стручно медицинско лице доколку сте ги забележале самите или пак вашиот партнер/ка ви ги сигнализираат ваквите ваши симптоми.
Многумина не веруваат дека ‘рчењето е знак на нешто што може да биде сериозно, а и не секој што ‘рчи има опструктивна апнеа при спиење.
Разговарајте со вашиот лекар доколку почувствувате силно ‘рчење, особено ако е прекинато со периоди на тишина (пауза). Со опструктивна апнеа при спиење, ‘рчењето е генерално погласно кога спиете на грб и се смирува кога ќе се свртите на страна.
Консултирајет се со вашиот лекар за било какви проблеми во спиењето кои ве оставаат хронично заморни, поспани и нервозни. Прекумерната дневна поспаност може да се должи и на други нарушувања, затоа треба да се дијагностицира правилно вистинската причина.