Оваа година се одбележува значаен јубилеј, 30 години Orthomol

Дневна доза здравје

септември 09,2021

Точно пред 30 години беше основана компанијата Orthomol со една единствена цел: здравјето на луѓето. Така е и до денеска.
Свесни дека здравјето е клучно за долг и среќен живот, креаторите на Orthomol, создаваат производи кои се тука за да помогнат, во текот на секојдневниот живот справувајќи се со сите подеми и падови. На крајот на краиштата, животот е полн со предизвици, а заедно со Orthomol сме подготвени да се соочиме со нив.

Како започна се и што претставува ортомолекуларната медицина?

Добра идеја во вистински момент!
Orthomol започнува како семеен бизнис уште во 1991 година кога основоположникот д-р Кристијан Глагау и неговиот син Нилс седејќи на Минхенскиот аеродром доаѓаат на идеја да произведат комбинации микронутриенти кои ќе се базираат на ортомолекуларна нутритивна медицина.

Ортомолекуларна медицина

Микронутриентите се важни за нашето здравје. Витамини, елементи во трагови и минерали, дополнети со есенцијални масни и амино киселини, фитонутриенти, а исто така и пре и пробиотици: сите тие се вклучени во потпомагањето на нормалната функција на бројни процеси во телото.
Ортомолекуларната медицина (ОМ) како термин бил воведен за прв пат од двократниот добитник на Нобелова награда д-р Линус паулинг. Тој е награден за насочено дополнување на микронутриенти при акутни или хронични заболувања како што е остеоартритис, или пак во одредени состојби во животот, како што е бременоста.
Д -р Линус Паулинг во 1968 година во изданието на „Сајенс“: ја искористил следнава дефиниција за ОМ: „Ортомолекуларната медицина е зачувување на здравјето и лекување на болести со промена на концентрацијата на супстанции кои се нормално присутни во телото и се потребни за добро здравје“.

Научна поткрепа

Уште пред многу години, научните истражувања се насочиле надвор од познатите области како што е употребата на витамин Ц за имунолошкиот систем и испитуваат многу различни области на примена и опции за терапија. Ова со сигурност го знае и го применува медицински тим на Orthomol. Тие внимателно ги следат истражувањата за микронутриенти, гледајќи и оценувајќи ги случувањата низ целиот свет. Тоа креираше огромно знаење за Orthomol и база на податоци со околу 15.000 публикации кои ги покриваат сите аспекти на микронутриенти.

Зошто ортомолекуларна медицина?

Поради потребата од микронутриенти
Но кога станува збор за микронутриенти „повеќе е подобро“ не се применува. Производите на Ортомол се секогаш прилагодени на одредени барања токму благодарение на наодите од нутриционистичката медицина. Тие се користат за формирање соодветни комбинации на микронутриенти, кои се секогаш прилагодени на одредена потреба и тоа во зависност од специфичните околности на пример кога некој е болен или кога нормалната исхрана не може да обезбеди доволна количина на сите потребни микронутриенти.

Но, кому му треба повеќе? Во која ситуација? Повеќе од што?

Има директна поврзаност на нашиот начин на живот и како тој влијае на нашите калории. Пример професионалните спортисти согоруваат повеќе калории отколку канцелариски работник. На 15 годишен млад човек му треба повеќе енергија отколку на неговата 80 годишна баба. Истото важи и за микронутриенти.

Следниве луѓе треба да посветат посебно внимание на снабдувањето со микронутриенти:

  • Луѓе кои држат диета за да ослабат или кои јадат само во мали количини од други причини (на пример, постари лица со слаб апетит)
  • Луѓето со екстремно еднострани навики во исхраната, на пример оние кои јадат многу брза храна, или кои јадат само неколку различни видови храна од идеолошки причини
  • Вегани
  • Други групи луѓе кои треба да обрнат внимание на снабдувањето со микронутриенти:
  • Луѓето кои ретко минуваат време на сонце и затоа се изложени на ризик од недостаток на витамин Д
  • Пациенти кои треба редовно да земаат лекови (на пример, кортизон или одредени антибиотици)
  • Луѓе кои страдаат од дигестивни нарушувања
  • Пушачи
  • Луѓе кои пијат многу алкохол

https://www.orthomol.com/en/company/30-years-orthomol