Пасивното пушење – причина за сериозни болести

Дневна доза здравје

мај 05,2021

Речиси пред половина век е утврдено со сигурност дека пушењето е штетно за здравјето на оние кои пушат. Но само пред 25 години почнаа да предупредуваат за ризикот од пасивно пушење т.е ризикот на кој се изложени непушачите кои се во иста просторија со пушачите.

Чадот од цигарите содржи повеќе од 4.000 познати хемикалии (кадмиум, плутониум, ДДТ, арсен и многу други), од кои најмалку 250 се штетни, а околу 50 се канцерогени.
Во затворен простор, сите сме изложени на пасивно пушење и неговите штетни ефекти врз здравјето. Ова особено се однесува на децата.

Кога се пуши во затворена просторија, супстанциите од чадот на тутунот се задржуваат со часови, па дури и денови или недели. Вентилацијата со отворање врати и прозорци не е доволна. Потребна е моќ на ураган да ги отстрани, така што не работат ниту апаратите за воздух. При проветрување чадот и мирисот исчезнуваат, но супстанциите остануваат залепени на завесите, мебелот, теписите, облеката и косата.

Многу луѓе го користат моментот додека нивните деца не се дома, мислејќи дека на овој начин ги заштитиле, но важно е да знаат дека ризикот е присутен. Единствената алтернатива е да пушите надвор на отворено, а не во затворени простори. Штом веќе сте решиле да пушите излезете во односно двор, на тераса или балкон, бидејќи е познато дека на пример пушењето во кујната со пуштен аспиратор или во тоалет не ги штити децата и останатите од штетните влијанија.

Пасивното пушење е причина за сериозни кардиоваскуларни и респираторни заболувања, вклучувајќи коронарна срцева болест, рак на белите дробови и синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња. Непосредните ефекти вклучуваат иритација на очите, носот, грлото и белите дробови. Исто така, главоболка, гадење и вртоглавица.

Затоа размислете добро дали и понатаму сакате да се изложувате на ризик себе си и вашите блиски.