По операцијата на двата колка малиот Лорис може слободно да се движи и да ужива во детството

Дневна доза здравје

јуни 06,2020

Малиот Лорис во нашата клиника беше донесен со големи проблеми на нозете поточно на колковите. Веднаш беше примен и прегледан од нашите ортопеди по што беше дадена дијагноза и можност за лекување т.е. операривен зафат.

  • Малиот Лорис Адеми беше оперирано кај нас поради обострана дисплазија или така наречено исколчување на двата колка од раѓање. Се работи за конгенитална, вродена, малформација која некој пат е наследна а некој пат не е. Истата пробале да ја лекуваат во неговата матична држава Косово со конзервативен третман, но, неуспешно. Поради тоа, беше изнудена оперативна интервенција од типот на Иноминантна остеотомија по Солтер – појаснува доктор Сашо Младеновски, ортопедски хирург во нашата клиника.

Операцијата прво се изведе на едниот колк, а по успешното заздравување и на другиот.

  • Се работи за сложен, прецизен зафат кој се работи на возраст од околу 15 месеци најрано па се до возраст до 4 години. Кај детенцето се направи корективна остеотомија на пелвичната коска значи на илијачната коска каде што се промени односот со цел да се вметне главичката на фемурот (колкот) и на тој начин колковите се враќаат на место. Веднаш после првата операција кај детето беше поставен коксофеморален гипс којшто детето го носеше 6 недели и задоволни од позицијата на самите колкови и од брзата рехабилитација родителите веднаш се согласија и за операција на вториот колк. Исто така во општа анестезија се направи операција и на вториот колк по што поради епидемијата од коронавирус детето контролите ги правеше во своето родно Косово. Но два месеца по вториот оперативен зафат тој повторно дојде во нашата болница кога и ги отстранивме вградените Сомерови игли со прекрасен клинички и радилошки резултат – вели доктор Младеновски.
  • Пресреќни сме што целата процедура заврши во најдобар ред. Многу сме среќни што ја одбравме оваа клиника која покрај стучноста, врвната медицинска услуга ни овозможи пријатен пристап и многу лесна комуникација, цело време бевме информирани околу состојбата на Лорис и беа многу љубезни. Голема благодарност до целиот персонал за кој имам само пофалби за нивната професионалност и нивниот позитивен пристап кон пациентите – вели мајката на малиот Лорис од соседното Косово.

Родителите пресреќни а најмногу малиот Лорис кој го чекаат убави денови исполнети со детска игра. Zan Mitrev Clinic му посакува среќно и безгрижно детство.