Решавање на спад на гениталните органи кај жените

Дневна доза здравје

октомври 10,2018

Кај постарите жени кои повеќе не се сексуално активни, едноставна процедура за решавање на спадот на гениталните органи е вагинална операција т.н. колпоклеиза. Постапката е опишана од “Ле Форт” и вклучува отстранување на дел од предниот и задниот вагинален ѕид, со затворање (шиење) на краевите на предниот и задниот ѕид еден со друг.

Оваа постапка може да се спроведе без оглед дали е присутна матката, грлото на матката.