Се што треба да знаете за хистероскопијата како метода која овозможува брзо закрепнување и низок ризик од компликации

Дневна доза здравје

август 08,2021

Хистероскопија донесе револуција во решавањето на гинеколошките проблеми кај голем број на жени. Таа е всушност едноскопска интервенција во која со директна визуелизација со камера (хистероскоп) се гледа шуплината на матката, а снимките се емитуваат на монитор. Ова овозможува да не се прават класични операции како некогаш, туку да се решат многу проблеми што ги засегнуваат жените, без сечење. За хистероскопијата важи правилото: гледаме патологија – промени на матката и во истиот момент ги третираме.

Кога се прави хистероскопија?

Опертивната хистероскопија денес е ,,златен стандард,, за: отстранување на полипи од шуплината на матката, миоми кои се видливи во внатрешноста на матката, горење на слузницата на матката – процедурата ја користиме кај жени кои завршиле со репродукција, а кои имаат обилни менструации кои доведуваат до анемија и општа слабост. Доклку порано беше потребна класична операција кај пациентките со конгенитални аномалии на утерус кои се соочуваат со стерилитет или повторувачки спонтани абортуси и предвремени породувања, денес, сето тоа благодарение на оваа метода е можно да се заврши како еднодневен хируршки зафат, со минимални компликации и многу кусо постоперативно закрепнување. Во нашата болница хистероскопијата е рутинска метода, со која ги решаваме брзо, едноставно и ефикасно проблемите на жените. Со овој начин на третирање и еднодневна хирургија, можноста за компликации е со низок ризик, рехабилитацијата е брза, а тоа секако во денешното модерно време е важно, бидејќи боледувањето е кратко и отсуство од секојдневните обврски е минимално. 

Дали хистероскопијата е болна?

Болката значително се разликува помеѓу жените. Некои жени не чувствуваат никаква или само лесна болка за време на хистероскопија, но за други пак може да биде болно. Доколку пациентката смета дека е премногу непријатно, слободно треба да му каже на докторот или медицинската сестра. Тие можат да ја запрат постапката во кое било време. Ако постои загриженост за било што околу овој зафат, пред да започне постапката може да се разговара со докторот и да се разјаснат сите прашања. Ова се однесува и на прашања поврзани со опциите за ослободување од болка. 

Закрепнување од хистероскопија

Повеќето жени се чувствуваат способни да се вратат на своите вообичаени активности следниот ден, а има и такви кои се враќаат на работа истиот ден. Можеби ќе сакате да одморите неколку дена во случај ако била користена општа анестезија. 

Додека закрепнувате:

Можете да јадете и пиете како и вообичаено веднаш. Може да почувствувате грчеви што е слично на болка при циклус и доколку забележите крварење неколку дена – ова е нормално и нема зошто да се грижите освен ако не е премногу обилно. Треба да избегнувате интимни односи една недела или додека не престане крварењето, за да го намалите ризикот од инфекција. Лекарот ќе разговара за наодите од постапката со вас пред да ја напуштите болницата. 

Пишува
Д-р. сци. Ирена Андонова
Спец. гинеколог/перинатолог