Се што треба да знаете за колоноскопијата

Дневна доза здравје

март 03,2022

Што е колоноскопијата?

Колоноскопијата е процедура која се користи за проверка на состојбата на дебелото црево и ректумот со цел пронаоѓање на полипи или знаци на рак. Колоноскопијата се користи и за дијагностицирање на други можни болести, и лекување на одредени патологии кои можат да се видат преку истото набљудување како што се: хемороиди, полипи и слично.

Како се изведува?

Колоноскопијата се изведува преку користење на уред наречен колоноскоп, кој се состои од флексибилна цевка со дебелина на прст. Таа се вметнува во ректумот преку аналниот сфинктер. Во случај целта на процедурата да е дијагностичка, на крајот на истата има камера и светло што ќе го олесни прикажувањето на сликите на мониторот. Од друга страна, доколку биде потребно да се решава каква било патологија (отстранување на мал полип или земање примерок од ткиво), преку колоноскопот ќе се додадат инструменти за да се изврши интервенцијата.

Кога треба да се направи колоноскопија?

Ова испитување се прави првенствено со цел да се исклучи можноста за рак на дебелото црево кај пациенти кои покажуваат дигестивни симптоми или имаат семејна историја на рак на дебелото црево.
Од друга страна, превентивно, како преглед се препорачува да се прави по 50 годишна возраст, доколку немаат ризични фактори, повторувајќи го на секои пет или десет години. За оние со ризик, ваков преглед може да биде препорачан и порано.

Овде спаѓаат луѓето со следните ризик фактори:

  • Хронична дијареа
  • Хронична абдоминална болка
  • Ректално крварење при одење во тоалет или во самата столица.
  • Кронова болест
  • Улцеративен колитис
  • Хронична железна анемија, која може да биде предизвикана од крварење од дебелото црево
  • Присуство на полипи или семејна историја на полипоза
  • Ако пациентот изгубил многу килограми за кратко време без очигледна причина.

Кога не може да се изведе колоноскопијата?

Главните причини зошто пациентот не може да се подложи на колоноскопија може да вклушуваат: тешка декомпензирана респираторна или срцева слабост, неодамнешен миокарден инфаркт, интестинална перфорација и тешки нарушувања на коагулацијата на крвта.

Подготовка на пациентот пред процедурата

За да се олесни самата процедура, пациентот мора да следи низа инструкции за елиминирање на остатоците што може да се наоѓаат во зоната на дигестивниот систем.
Најнапред, 2-3 дена пред вашата колоноскопија, ќе треба да одржувате лесна диета препорачана од лекарот, консумирајќи лесна храна базирана на течности. Исто така пациентот мора да ја надополни оваа диета со лаксативни производи за прочистување на цревата.

Дали постојат ризици?

Иако колоноскопијата е безбедна процедура, како и секоја инвазивна медицинска техника, таа може да носи одреден ризик.
Сериозни компликации најчесто се јавуваат во 0,5% од случаите, а најчесто се решаваат во тек на истиот преглед.

Дента на самата процедура

На денот на колоноскопијата, пациентот добива седација/анестезија, на тој начин не чувствува никаков тип на непријатност и може да биде смирен за време на самата процедура. Времетраењето на колоноскопијата може да се движи од 30 минути до еден час во зависност од видот на областа што треба да се испита.
Откако ќе заврши процедурата, пациентот мора да почека неколку минути лежејќи додека ефектот на анестезијата изчезне. Се препорачува пациентот да има придружба бидејќи дури и неколку часа по процедурата може да се задржат благи ефекти на седацијата.
Иако процедурата може да изгледа малку непријатна, колоноскопијата не им пречи на повеќето пациенти, кои се враќаат во нормален живот во рок од 24 часа. Она што може да се забележи е одреден притисок во пределот на стомакот предизвикан од самиот уред и од гасот кој се користи за проширување на ѕидовите на дигестивниот тракт.

Сега кога знаете малку повеќе за колоноскопијата, доколку почувствувате некој од симптомите споменати погоре, ви препорачуваме да не ја одложувате посетата на специјалистот кој ќе го одреди и препорача спроведување на колоноскопија. Да потсетиме дека превенцијата е најдобриот лек.

Во Клиничката болница Жан Митрев како најсовремена установа ги имаме најдобрите медицински тимови кои со својот професионален пристап ќе ја спроведат оваа процедура.