Совети за интимното здравје и како да се чувствувате добро ова лето

Дневна доза здравје

јули 07,2021

Летото е едно од најомилените периоди во годината поради времето за одмор. Но исто така е и едно од најкомпликуваните во поглед на интимното здравје на жените.

Подолгото или континуирано задржување во вода, било тоа да е море или езеро, во комбинација со високите температури, придонесуваат кон зголемување на можноста за непријатности. Освен тоа присутни се потта, влажноста и песокот кои исто така треба да се контролираат бидејќи во текот на летото тие можат да предизвикуваат проблеми, уништувајќи го нашиот одмор.

Од суштинско значење е да се внимава на хигиенските навики, нешто што многу малку жени го прават и покрај фактот дека има многу кои признаваат дека ги забележуваат овие непријатности барем еднаш во текот на летото.

Вагиналната рH е механизам кој функционира така што служи вагината да ја заштити од инфекции. Според состојбата на зрелост на жената, таа се менува за да одговара на животниот период, а со правилна грижа и прилагодување на навиките на вагинална хигиена ќе помогне да се спречат болестите.


Неколку совети за правилно одржување на вашата интимна хигиена:

  • Внимавајте кога сте во вода. Во лето можете да поминувате часови и часови во морето и базените и оваа влажност може да ја измени вагиналната pH вредност. Препораката е после секое бањање да направите промена на влажната со сува облека што ќе го спржи задржувањето на влажноста во интимната зона и можните бактериите на вашата облека.
  • Лична хигиена. Често ја подложуваме оваа деликатна област на хлор и други штетни елементи. Внимавајте на одржувањето на соодветна интимна хигиена. Користењето адекватни гелови и обидот да се користи топла вода ќе помогнат да се отстранат бактериите и да се одржи pH регулирано.
  • Носете соодветна долна облека. Најдобра е онаа која не е претесна и е направена од памук. Во лето, не се само високите температури они кои не потат, туку и тесната облека, синтетичките материјали кои го блокираат потењето на интимната областа и ја прават подложна на бактерии. Носењето памучна облека што дише е пријатна и безбедена како мерка.
  • Редовно менувајте ги влошките за време на циклусот. Во лето, часовите минуваат брзо, а во некои случаи, забораваме да ги менуваме влошките што може да предизвика инфекција или во некои случаи и посериозна болест.
  • Одржувајте врамнотежена исхрана. Јадењето и пиењето вода му помагаат на телото да биде здраво и тоа се рефлектира во секој поглед на нашето здравје. Консумирањето овошје и зеленчук што содржи вода ќе го олесни елиминирањето на токсините кои предизвикуваат бактериски болести.

Следењето на овие едноставни чекори ќе ви овозможи да го поминете летото и топлината на најдобар можен начин. Доброто интимно здравје ќе ви дозволи да присуствувате на она што е навистина важно, да уживате во летото.