3 Maj – Dita Botërore e Astmës

Doza e shëndetit ditor

Maj 05,2022

Dita Botërore e Astmës festohet çdo vit të martën e parë të majit. Këtë vit është me datë 3 maj. Është një ngjarje vjetore e organizuar nga Iniciativa Globale e Astmës (GINA) për të rritur ndërgjegjësimin dhe kujdesin për këtë sëmundje në mbarë botën. Astma është një sëmundje e zakonshme kronike e rrugëve të frymëmarrjes, një inflamacion i karakterizuar nga simptoma të përsëritura dhe të varjueshme, pengim i rrjedhës së ajrit dhe bronkospazma.

Simptomat përfshijnë gulçim, frymëmarrje të shkurtër dhe të shpejtë, kollë dhe shtrëngim në gjoks. Astma më së shpeshti shkaktohet nga faktorë mjedisorë dhe gjenetikë. Në varësi të ndikimit të këtyre faktorëve, astma mund të marrë forma të ndryshme. Ndonjëherë është më e vështirë, ndonjëherë më e lehtë dhe në varësi të formës së saj varet edhe reagimi ndaj ilaçeve. Shpesh, edhe alergjia kronike e patrajtuar çon në shfaqjen e astmës.

Diagnoza zakonisht vendoset në bazë të shfaqjes së simptomave dhe/ose përgjigjes ndaj terapisë me kalimin e kohës. Prevalenca e astmës rritet ndjeshëm nga viti në vit. Në vitin 2009, astma shkaktoi 250,000 vdekje në mbarë botën. Në vitin 2010, 300 milionë njerëz u prekën në mbarë botën. Pavarësisht kësaj, me kontrollin e duhur të astmës dhe me marrjen e terapisë për të reduktuar dhe kontrolluar simptomat, prognoza është përgjithësisht e mirë.

Në Spitalin klinik Zhan Mitrev, ekipi i pneumologëve me përvojë shumëvjeçare është në dispozicionin tuaj dhe ju ofron një qasje të personalizuar në diagnostikimin dhe trajtimin e të gjitha sëmundjeve pulmonare.

Rezervoni terminin tuaj në 02 3091 484