Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

28.10.2020

7 pyetje dhe përgjigje të cilat çdo grua duhet ti dijë!

  1. Sa shpesh duhet të bëhet Pap-testi?

– Një herë në vit

PAP testi është bris (strisha) citologjik që marret nga sipërfaqja e qafës së mitrës. Nëse qelizat janë normale, atëherë ky shqyrtim duhet të bëhet një herë në vit, por nëse mjeku juaj gjen qeliza atipike, nevojiten teste shtesë për të përcaktuar diagnozën e saktë.

Me anë të kontrolleve të rregullta keni më tepër mundësi për të zbuluar të gjitha sëmundjet dhe infeksionet që në fillim të shfaqjes së tyre, dhe në raste të tilla, kanceri i qafës së mitrës në një përqindje të madhe është i shërueshëm nëse zbulohet në kohë.

  1. Kur është më e përshtatshme kryerja e Pap-testit?

– Në çdo kohë, me përjashtim të periudhës së ciklit menstrual, një ose dy ditë para dhe pas ciklit.
Në të kaluarën, rekomandohej që PAP testi të kryhej në mes të ciklit menstrual, sepse atëherë brisi (strisha) është më i pastër, por për shkak të avancimit të teknikave, sot kjo nuk luan ndonjë rol të rëndësishëm.

Nërast se nuk keni simptoma apo dhimbje, ndërkohë që gjetjet e PAP testit janë të çrregullta, shanset për shërim janë të larta, deri në 92%.

  1. Kur duhet të bëhet test për HPV?

– Nëse rezultatet e PAP testit nuk janë të sakta.

Sot, shumica e grave mendohet se kanë qenë të ekspozuara ndaj virusit HPV, por vetëm tek 3 deri në 10 përqind e tyre virusi është qëndrueshëm. Pjesa tjetër kanë krijuar antitrupa dhe kështu sëmundja eliminohet gjatë një periudhe prej 2 vjetësh.

Nëse virusi vazhdon të qëndrojë në trup për shumë vite, mund të çojë në kancer të qafës së mitrës. Zakonisht ndodh tek personat e infektuar nga lloji i virusit me rrezik të lartë. Ekzistojnë rreth 120 lloje, nga të cilat mbi 40 prej tyre janë me rrezik të lartë.

  1. Ku ndihet dhimbja e cila lidhet me shëndetin e vezoreve?

– Në pjesën e poshtme të legenit (pelvisit), në nivelin e këllqeve.

Vezoret janë organe të vogla të vendosura në legenin e vogël, në anën e majtë dhe në të djathtë të mitrës. Dhimbja në atë zonë mund të shkaktohet nga vezoret, për shkak të inflamacionit të mundshëm, tumoreve ose cisteve.

Zakonisht këto dhimbje shfaqen për shkak të cistave beninje të vezoreve, të cilat janë të shpeshta dhe zakonisht nuk kërkojnë terapi të veçanta. Vetëm 5% e të gjitha rasteve janë tumore serioze dhe cista, të cilat ndodhin më shpesh tek gratë e moshuara.

  1. Cilat simptoma nuk duhet të neglizhohen?

– Gjakderdhje pas ose gjatë marrëdhënieve seksuale, si dhe çdo gjakderdhje jashtë ciklit menstrual.

Gjakderdhja pas marrëdhënies seksuale është një nga shenjat e ndryshimit në qafën e mitrës. Këto shpesh janë infeksione seksualisht të transmetueshme.

Shkarkimi i bardhë është një arsye për të cilën duhet të shqetësoheni, ndërsa dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale përfundimisht nuk është një dukuri normale. Prandaj, kontrollohuni!

  1. A shfaqet melanoma në zonën intime?

– Po, është e mundur.

Rreth 3% e melanomave tek gratë janë në zonën intime. Melanoma shihet me ndryshime në pigmentim, gjakderdhje, kruajtje dhe dhimbje. Shpesh këto simptoma nuk merren parasysh sepse janë të ngjashme me infeksionet, prandaj diagnostikohet shumë vonë.

  1. Cila është pyetja më e rëndësishme gjinekologjike që duhet t’i bëni vetes?

– A është kjo dukuri normale për mua?

Çdo pyetje është e rëndësishme, por vetëm pasi të njihni trupin tuaj dhe të shihni ndryshimin që ka ndodhur në të, do të jeni në gjendje t’ia bëni vetës këtë pyetje.

Nëse nuk keni një përgjigje të përshtatshme për pyetjen ose nëse ajo është një “jo” e qartë, është koha të bëni kontrollin tek mjeku juaj gjinekolog.

Në Zan Mitrev Clinic ekipi i gjinekologëve prof. Dr. Vasil Iliev dhe Dr. Irena Andovska janë në dispozicionin tuaj për çdo konsultë dhe kontroll.

Rezervoni terminin tuaj në 00389 2 3091 484