Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

19.10.2022

A keni dëgjuar për mastoiditin?

Mastoiditi është një infeksion bakterial i shtrirjes së kockës së përkohshme pas veshit e njohur gjithashtu si apofiza mastoide.

Mastoiditi zakonisht shfaqet si një ndërlikim i inflamacionit akut të veshit të mesëm (otitis media), i cili, në rast të reduktimit të imunitetit ose trajtimit joadekuat, mund të përparojë nga veshi i mesëm në kockën ngjitur – apofiza mastoid. Infeksioni mastoid më së shpeshti shkaktohet nga bakteret pneumokokale dhe mund të shkaktojë pasoja të rënda, p.sh. të çojë në shurdhim, infeksion të gjakut (sepsë), infeksion të membranave të trurit (meningjiti), abscesi të trurit, madje edhe vdekje.

Simptomat e mastoiditit

Simptomat e mastoiditit zakonisht shfaqen brenda disa ditësh deri në disa javë pas zhvillimit të otitit media akut. Së pari, bakteret patogjene depërtojnë nga hunda përmes tubit të dëgjimit në veshin e mesëm, nga ku transferohen në qelizat mastoid, ku formohet një absces (mbledhje purulente) në vetë kockën. Kjo është një gjendje ku grumbullimi i qelbit mund të transferohet përmes lamelave të brishta të kockave në përreth, në kanalin e veshit, në veshin e mesëm, në nofullën e poshtme ose në fosën e mesme kraniale.

Lëkura ku ndodh procesi mastoid bëhet: e kuqe, e fryrë dhe e dhimbshme anash dhe poshtë veshit. Simptoma të tjera janë: ethe, dhimbje të forta rreth dhe brenda veshit dhe rrjedhje sekrecioni të bollshme. Dhimbja ka tendencë të jetë e vazhdueshme dhe pulsuese, dhe humbja e dëgjimit mund të përkeqësohet gradualisht.

Diagnoza e mastoiditit

Për diagnozën, është e nevojshme kryerja e ekzaminimit nga ana e mjekut otorinolaringolog, i cili përfshin:

  • Vlerësimin mjekësor të gjendjes dhe simptomave
  • Ekzaminimin me otomikroskop
  • Ekzaminimin me tomografi të kompjuterizuar (CT).

Mjeku zakonisht e bazon diagnozën në simptomat. Një tomografi e kompjuterizuar (CT) bëhet gjithmonë për të konfirmuar diagnozën. Për të identifikuar bakteret patogjene që shkaktojnë infeksionin, mjekët marrin një shtupë (bris) – një mostër e shkarkimit nga veshi. Kjo është për qëllim të konfirmimit laboratorik të baktereve të pranishme, për të cilat më pas përshkruhet terapia e duhur sipas një antibiogrami.

Trajtimi i mastoiditit mund të bëhet me:

  • Antibiotikë intravenozë ose oralë
  • Në raste të caktuara, ndërhyrje kirurgjikale

Shumica e personave me mastoidit marrin menjëherë antibiotik (zakonisht intravenoz). Për këta persona, sëmundja e të cilëve nuk është bërë ende serioze, mund t’u jepet antibiotik nga goja. Pas këtij trajtimi fillestar, mjekët përdorin rezultatet e analizave laboratorike për të përcaktuar se cili antibiotik është më i përshtatshëm për t’u përdorur. Marrja e antibiotikëve duhet të vazhdojë për të paktën 2 javë. Nëse në kockë formohet një absces ose infeksion dhe inflamacioni bëhet kronik, kërkohet intervenimi kirurgjikal i pjesës së prekur të kockës (mastoidektomia) dhe kirurgjia korrigjuese (estetike).

Parandalimi

Shfaqjen e kësaj gjendje të rëndë mund ta parandalojmë me anë të kontrolleve të rregullta otorinolaringologjike, me anë të reagimit dhe trajtimit adekuat për të gjitha infeksionet e sistemit të sipërm respirator/rinosinozit, rinofaringit, otitis media, infeksioneve katarale, viruseve, ftohjeve dhe me anë të përmirësimit të imunitetit dhe rritjes së cilësisë së jetës.

Në Spitalin klinik Zhan Mitrev, ekipi i ekspertëve të otorinolaringologëve është në dispozicionin tuaj nëpërmjet trajtimit të personalizuar për të gjitha sëmundjet e veshit, hundës dhe fytit.

Rezervoni termnin tuaj në 02 3091 484

Dr. Danço Shurkov
Specialist otorinolaringolog