Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

28.04.2021

Alergjia, intoleranca ndaj ushqimit dhe mbipesha

Alergjitë dhe intoleranca ushqimore mund të lidhen me problemet e mbipeshës. Hulumtimet e bëra gjatë viteve të fundit tregojnë se: mbipesha shoqërohet me sëmundje inflamatore dhe se alergjitë si dhe intoleranca ndaj ushqimeve të caktuara, shkaktojnë një proces inflamator dhe përkeqësojnë përgjigjen e sistemit imunitar. Mekanizmat që shkaktojnë mbipeshë ende nuk dihen ende.

Gjenetika, jetesa në mënyrë të ulur për një kohë të gjatë, ngrënia e tepërt, veçanërisht konsumimi i tepërt i ushqimeve me shumë yndyrë dhe karbohidrate janë faktorë rreziku që ndikojnë në rritjen e peshës së individit. Në përgjithësi, konsumimi i një numri të madh të kalorive është pikërisht ajo që ndikon në shtimin e peshës.

Për shkak të ndryshimeve të ndryshme metabolike, ekziston një numër i madh procesesh inflamatore që ndikojnë në këtë gjendje. Disa nga këto procese lidhen drejtpërdrejt me alergjinë ndaj ushqimit dhe intolerancën ndaj llojeve të caktuara të ushqimit.

Intoleranca ushqimore

Intoleranca ndaj laktozës ose glutenit janë shembujt më të zakonshëm të këtij problemi dhe mund të shkaktojnë:

• Çrregullime gastrointestinale

• Probleme të lëkurës

• Ndryshime neurologjike

• Probleme të muskujve dhe reumatizmës

• Mbipeshë

Në këtë rast nuk bëhet fjalë për një përgjigje të sistemit imunitar ndaj disa lëndëve të caktuara ushqyese, por bëhet fjalë për një problem që lidhet me metabolizmin e sistemit imunitar.

Trajtimi më i mirë i mundshëm është të shmangni konsumimin e këtyre ushqimeve. Sidoqoftë, kjo jo gjithmonë do të thotë se do të mund të shmangni mbipeshën. Besohet se ekziston një lloj tjetër i intolerancës ushqimore i shoqëruar nga inflamacion i shkaktuar nga ushqime të caktuara, dhe prania e këtyre lëndëve ushqyese stimulon proceset inflamatore.

Alergjitë e shkaktuara nga ushqimi

Nëse jeni alergjik ndaj një ushqimi të caktuar, ai shkakton një reagim serioz imunitar që manifestohet menjëherë me një numër simptomash të cilat gjithashtu mund të jenë serioze: nga urtikaria, pezmatimi i ezofagut dhe dështimi i tyre si rezultat i shokut anafilaktik. Mënyra e vetme për të shmangur këtë problem është të shmangni ushqimet ndaj të cilave jeni alergjik.

Sidoqoftë, edhe kur reaksioni alergjik është shumë i butë, madje edhe kur është i pavërejtshëm, nuk identifikohet si i tillë sepse mekanizmat që shkaktojnë reaksionin inflamator aktivizohen gjithmonë gjatë marrjes së ushqimeve ndaj të cilave jeni alergjikë, madje edhe gjatë marrjes së sasisë më të vogël të këtyre ushqimeve. Si rezultat i kësaj, receptorët e insulinës bllokohen, dhe vetëm një sasi minimale e sheqerit në gjak është e mjaftueshme për të shkaktuar inflamacion të qelizave, e cila tejkalon sasinë e marrjes së kalorive dhe sheqeri shndërrohet në yndyrë e cila më pas akumulohet në qelizat yndyrore dhe nga aty nuk mund të eliminohet.

Ky lloj i reaksionit inflamator mund të matet ose zbulohet me anë të testit për antitrupa IgG, të gjeneruara nga sistemi imunitar si një përgjigje e këtyre lëndëve ushqyese. Prandaj, ky shqyrtim ka për qëllim zbulimin e këtyre antitrupave gjatë marrjes së ushqimeve të caktuara si dhe eliminimin e tyre.