Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

15.12.2021

Çfarë duhet të bëni në rast se keni dëmtim në ligamentet e kryqëzuara në gju?

Lëndimet dhe diagnostikimi i ligamenteve të kryqëzuara

Shumë njerëz praktikojnë sporte me intensitet të lartë pa qenë të përgatitur fizikisht, dhe një nga pasojat e këtyre sporteve është lëndimi.
Lëndimet më të zakonshme janë ato që lidhen me ligamentet e kryqëzuara në gju të shkaktuara nga praktikimi i sporteve që përfshijnë ndryshime të menjëhershme në intensitet, ndalim, kërcim dhe ndryshime të papritura në drejtim gjatë lëvizjes siç ndodh kur merreni me futboll, basketboll, tenis, skijim, etj.

Si të dalloni dëmtimin në ligament?

Në shumicën e rasteve, ka një sërë simptomash që mund t’ju bëjnë të dyshoni se keni një dëmtim të këtij lloji, por është e rëndësishme të mbani mend se për të vendosur një diagnozë të saktë duhet të paraqiteni te mjeku.

Disa nga simptomat mund të jenë:

Kërcitje e fortë në gju
Vështirësi në përpjekjen për të mbajtur peshën tuaj në këmbën që pa pësuar lëndim
Dhimbje të forta dhe pamundësi për të vazhduar lëvizjen për shkak të dhimbjes
Ënjtje në zonën e prekur
Paqëndrueshmëri

Si diagnostikohet dhe si trajtohet?

Për të diagnostikuar, mjeku ekzaminon gjurin e pacientit duke përdorur metoda specifike si rreze X, MRI (imazheri me rezonancë magnetike) ose ultratinguj. Këto teste do ta ndihmojnë mjekun të vlerësojë ashpërsinë e lëndimit dhe të përcaktojë mënyrën e trajtimit.

Kujdesi për ndihmën e parë mund të zvogëlojë menjëherë dhimbjen dhe ënjtjen, ajo përfshin:

  • Pushim: i nevojshëm për shërimin dhe kufizimin e peshës që duhet të mbajë gjuri.
  • Akull: rekomandohet të aplikoni akull në gju çdo dy orë për 20 minuta
  • Kompreso: rekomandohet të mbështillni gjurin me një fashë elastike për të patur kompresim rreth tij dhe për ta mbrojtur atë të shtrënguar.
  • Mbajtja e gjurit në lartësinë e duhur: këshillohet të vendosni një objekt mbështetës (jastëk) poshtë gjurit për ta mbajtur këmbën të ngritur.
  • Rehabilitim: në disa raste, është e nevojshme të bëni seanca rehabilituese me ndihmën e fizioterapistit për të kryer ushtrime të caktuara të cilat do t’ju ndihmojnë në përmirësimin e gjendjes.
  • Kirurgji: kjo përcaktohet nga shkalla e paqëndrueshmërisë që shfaq gjuri pas lëndimit. Nëse pacienti nuk i përgjigjet mirë artikulacionit dhe lëndimi është serioz, atëherë trajtimi do të jetë operativ. Në këtë rast, procesi i shërimit dhe rehabilitimit është më i gjatë.

Nëse vuani nga ndonjë nga simptomat e mësipërme, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj për të vendosur diagnozën e saktë. Në Spitalin klinik Zhan Mitrev posedojmë departamet të ortopedisë i cili përbëhet nga një ekip mjekësh të specializuar të cilët do të bëjnë diagnozën e plotë të pacientit dhe do të monitorojnë të gjithë procesin e lëndimit dhe rikuperimit.

Për të rezervuar terminin tuaj mund të telefononi në numrin 02/3091-484