Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

14.09.2023

Çfarë është biostimulimi me laser?

Biostimulimi me laser përdor pajisje që gjenerojnë rrezatim laser me frekuencë të ulët në rrezen e dukshme infra të kuqe. Fuqia e këtyre rrezeve është nga 1 deri në 500 mW. Gjatë kryerjes së terapisë së biostimulimit me laser (LLLT), probabiliteti i efekteve anësore është shumë i ulët. Trajtimet janë absolutisht pa dhimbje, prandaj mund të përdoren për gjendje kronike, subakute dhe akute. Terapia kryhet nga fizioterapistë të specializuar në terapinë e sistemit muskuloskeletor.

Gjatë procedurës së trajtimit, temperatura e indeve rritet për më pak se 0,5 gradë Celsius. Laserët që gjenerojnë rrezatim 500-760 nm në gjatësi përdoren për të rrezatuar indet e vendosura cekët nën lëkurë, ndërsa në sëmundjet e vendosura më thellë indi rrezatohet me rrezatim infra të kuqe 800-950 nm.

Parametrat e trajtimit përshtaten me specifikat e sëmundjes dhe efektiviteti i trajtimeve varet nga përshtatja e duhur e tyre. Për kushte të ndryshme përdoren gjatësi vale të ndryshme rrezatimi dhe doza të ndryshme energjie.

Aplikimi i biostimulimit me laser

Cilat sëmundje/kushte trajton?
Kjo metodë e sigurt ka aplikim të gjerë në terapinë fizikale.
Indikacionet për përdorimin e biostimulimit me laser janë:

 • Ndryshimet degjenerative në kyçe
 • Ndryshimet degjenerative të shtyllës kurrizore
 • Neuralgji
 • Gjendje subakute dhe kronike të indeve
 • Gjendje subakute dhe kronike të kyçeve
 • Dekubite dhe hematoma
 • Epikondilit lateral
 • Gihti
 • Sindroma e tunelit karpal
 • Dhimbje muskulore për shkak të lëndimit
 • Spike kalkaneale
 • Fraktura, ndrydhje, dislokime
 • Paraliza nervore
 • Plagët që janë të vështira për t’u shëruar.

Si i ndihmon pacientët biostimulimi me laser?

Ky lloj rrezatimi laser me energji të ulët ka përfitimet e mëposhtme në inde:

 • antiedematoze
 • vepron ne menyre anti-inflamatore
 • ka përmirësim të mikroqarkullimit
 • përshpejtim në rindërtimin e indeve
 • stimulim në proceset imunologjike
 • stimulim të angiogjenezës,
 • rritje të potencialeve të aktivitetit me fibrat nervore,
 • rritje të aktivitetit të enzimës,
 • ndryshime në potencialin e membranave qelizore,
 • ndryshime në sekretimin e neurotransmetuesve, hormoneve dhe kininave.

Në nivelin qelizor, ndihmon në:

 • përshpejtimin e shkëmbimit të elektroliteve ndërmjet qelizës dhe mjedisit,
 • rritjen e aktivitetit biologjik,
 • efektin anti-mutagjenik,
 • rastin e ndryshimeve në strukturën e kristaleve të lëngëta të membranave biologjike
 • rritjen e sintezës së kolagjenit, proteinave, ARN dhe ATP.

Përveç kësaj, efekti i përdorimit të biostimulimit me laser ndihmon edhe në: rritjen e nivelit të endorfinës, rritjen e aktivitetit të pompës sodium-kalium, rritjen e sintezës së ATP, ADN-së dhe ARN-së, përthithjen më efikase të limfedemës, rritjen e fagocitozës dhe angiogjenezës dhe rritjen e numrit të mitokondrive në qelizë (metabolizëm më i shpejtë qelizor). Biostimulimi me laser është përdorur për shumë vite në terapinë fizikale. Kjo metodë rekomandohet veçanërisht në rastet e plagëve të vështira për t’u shëruar dhe për trajtimin e dhimbjeve.

Trajtimet që përdorin vetitë e dobishme të laserit përdoren aktualisht, ndër të tjera, në dermatologji, stomatologji, mjekësi sportive dhe kozmetologji.

Bllazhe Arsov
Fizioterapist i diplomuar
Specialisti për rehabilitim në kirurgji,
traumatologji dhe ortopedi