Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

16.01.2024

Çfarë është kanceri i mushkërive?

Karcinoma ose kanceri është një sëmundje në të cilën qelizat e trupit fillojnë të shumohen në mënyrë të pakontrolluar.
Kanceri i mushkërive fillon në mushkëri dhe mund të përhapet në nyjet limfatike ose në organe të tjera të trupit, por edhe në tru. Nga ana tjetër, kanceri me origjinë nga organe të tjera mund të përhapet edhe në mushkëri. Kur qelizat e kancerit përhapen nga një organ në tjetrin, quhet metastazë.

Kanceri i mushkërive zakonisht kategorizohet në dy lloje kryesore: qeliza të vogla dhe qeliza jo të vogla (këto përfshijnë adenokarcinomën dhe karcinomën me qeliza skuamoze). Këto lloje të kancerit rriten ndryshe dhe kërkojnë trajtime të ndryshme. Kanceri i mushkërive me qeliza jo të vogla është më i zakonshëm se kanceri i mushkërive me qeliza të vogla.

Cilat janë simptomat e kancerit të mushkërive?

Në shumicën e rasteve, kanceri i mushkërive nuk shkakton simptoma tek njerëzit derisa të jetë në një fazë të avancuar. Simptomat e kancerit të mushkërive mund të jenë të ndryshme për çdo person. Disa njerëz kanë simptoma të frymëmarrjes ose të tjera të lidhura me mushkëritë. Tek persona të tjerë, kanceri i mushkërive mund ta ketë origjinën nga pjesë të tjera të trupit nga ku është përhapur (metastazuar) dhe më pas të shkaktojë simptoma specifike në pjesën e prekur. Tek disa individë shfaqet vetëm siklet i përgjithshëm.

Simptomat e kancerit në mushkëri mund të jenë:

  • Kollë e vazhdueshme ose e përkeqësuar.
  • Dhimbje gjoksi.
  • Vështirësi në frymëmarrje.
  • Kollitje me gjak.
  • Ndjenja e lodhjes së vazhdueshme.
  • Humbje peshe pa ndonjë arsye të njohur.

Kanceri i mushkërive mund të shoqërohet me ndryshime të tjera, të tilla si periudha të përsëritura të pneumonisë dhe inflamacionit ose zmadhimit të nyjeve limfatike brenda gjoksit në zonën midis mushkërive.

Këto shenja/simptoma mund të shfaqen edhe si pasojë e sëmundjeve të tjera. Prandaj, është thelbësore që kur ekzistojnë shenja dhe simptoma të tilla, ato të mos neglizhohen, por domosdoshmërisht të vizitoni mjekun specialist që të mund të përcaktohet shkaku i vërtetë.

Rezervoni terminin tuaj në 00389 2 3091 484