Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

20.01.2022

Çfarë është sindroma e tunelit karpal?


Sindroma e tunelit karpal shkaktohet nga presioni në nervin e mesëm të dorës. Tuneli karpal është në fakt një kanal i ngushtë në pëllëmbën e dorës i rrethuar nga kocka dhe ligamente. Kur nervi medial (i mesëm) është i ngjeshur, shfaqen simptoma që mund të përfshijnë: mpirje, ndjesi shpimi dhe dobësi në dorë dhe krah.
Vetë anatomia e kyçit, disa probleme shëndetësore dhe lëvizje të përsëritura që bëjmë me duar mund të kontribuojnë në shfaqjen e kësaj sindrome.

Trajtimi i duhur i kësaj gjendje zakonisht është i mjaftueshëm për të lehtësuar ndjesinë e shpimit dhe mpirjen, dhe më pas për të rivendosur funksionin e kyçit dhe krahut.

Simptomat

Simptomat e sindromës së tunelit karpal zakonisht fillojnë në mënyrë progresive dhe përfshijnë:

Mpirje ose ndjenjë shpimi. Mund të ndjeni ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në gishta ose në dorë. Gishtat e prekur janë zakonisht gishti i madh, gishti tregues, gishti i mesëm dhe gishti i unazës. Zakonisht gishti i vogël nuk preket. Ju mund të ndjeni një ndjesi të ngjashme me goditjen elektrike në këta gishta.
Ndjesia mund të variojë nga kyçi i dorës në dorë. Këto simptoma zakonisht shfaqen kur mbani timonin, telefonin ose gazetën. Por kjo ndjesi gjithashtu mund t’ju zgjoj ndërsa flini.
Shumë njerëz i shkundin ose i godasin duart në përpjekje për të lehtësuar simptomat. Ndjenja e mpirjes mund të bëhet konstante.

Dobësi. Mund të ndjeni dobësi në duar dhe t’ju bien sende nga duart. Kjo mund të jetë për shkak të mpirjes së duarve ose dobësisë së muskujve të gishtit të madh të cilët bëjnë lëvizjen e shtrëngimit, e cila gjithashtu kontrollohet nga nervi medial.

Shkaqet

Sindroma e tunelit karpal shkaktohet nga presioni në nervin median.
Nervi median (i mesëm) kalon nga parakrahu, përmes kanalit në nyje (tuneli karpal) në dorë. Mundëson shqisën e ndjesisë në pëllëmbën e dorës, gishtin e madh dhe gishtat e tjerë, përveç gishtit të vogël. Ky nerv gjithashtu lëshon sinjale nervore për të lëvizur muskujt rreth gishtit të madh.

Çdo gjë që shtyp ose irriton nervin e mesëm në hapësirën e tunelit karpal mund të çojë në sindromën e tunelit karpal. Pësimi i frakturës në kyçin e dorës mund të shkaktojë ngushtim të tunelit karpal dhe të irritojë nervin. E njëjta gjë ndodh me ënjtjen dhe inflamacionin e shkaktuar nga artriti reumatoid.

Zakonisht, sindroma e tunelit të kyçit të dorës ndodh nga faktorë rreziku të shumtë dhe të kombinuar që kontribuojnë në zhvillimin e kësaj gjendje.

Faktoret e rrezikut

Ekzistojnë shumë faktorë që lidhen me sindromën e tunelit karpal. Edhe pse nuk e shkaktojnë drejtpërdrejtë këtë sindromë, ato mund të rrisin rrezikun e acarimit ose dëmtimit të nervit të mesëm dhe janë:

Faktorët anatomikë. Fraktura ose spostimi i kyçit, ose artriti që deformon kockat e vogla të kyçit, mund të prishë hapësirën në tunelin e kyçit të dorës dhe të ushtrojë presion mbi nervin mesatar.

Personat që kanë tunel karapal më të vogël kanë më shumë gjasa të vuajnë nga sindroma e tunelit karpal.

Gjinia. Sindroma e tunelit karpal zakonisht është më e zakonshme tek gratë. Kjo mund të jetë për shkak se zona e tunelit të kyçit të dorës është relativisht më e vogël te femrat sesa te meshkujt.

Gjendjet që shkaktojnë dëmtim nervor

Disa sëmundje kronike, si diabeti, rrisin rrezikun e dëmtimit të nervit, duke përfshirë edhe dëmtimin e nervit medial.

  • Gjendjet inflamatore. Artriti reumatoid dhe gjendjet e tjera që kanë komponent inflamator mund të ndikojnë në mukozën rreth tendinave në nyje dhe të shkaktojnë presion mbi nervin e mesëm.
  • Medikamentet. Ekziston një lidhje ndërmjet sindromës së tunelit karpal dhe përdorimit të anastrozolit (Arimidex), një ilaç që përdoret për trajtimin e kancerit të gjirit.
  • Mbipesha. Mbipesha është një faktor rreziku për zhvillimin e sindromës së tunelit karpal.
  • Ndryshimet në lëngjet e trupit. Mbajtja e lëngjeve mund të rrisë presionin në tunelin karpal dhe të irritojë nervin median. Kjo ndodh zakonisht gjatë shtatzënisë dhe menopauzës. Sindroma e tunelit karpal e lidhur me shtatzëninë zakonisht përmirësohet vetë pas shtatzënisë.
  • Gjendje të tjera mjekësore. Disa kushte të tilla si menopauza ose kushte të tilla si çrregullimet e tiroides, dështimi i veshkave dhe limfedema mund të rrisin shanset për të zhvilluar sindromën e tunelit karpal.
  • Faktorët në vendin e punës. Puna me mjete vibruese ose që kërkon përkulje të zgjatur ose të përsëritur të kyçit mund të krijojë presion të dëmshëm në nervin median ose të përkeqësojë dëmtimin ekzistues të nervit, veçanërisht nëse puna kryhet në një mjedis të ftohtë.

Trajtoni sindromën e tunelit karpal sa më shpejt të jetë e mundur, menjëherë pas shfaqjes së simptomave. Në fazat e hershme, gjërat e thjeshta të cilat varen nga vetë ju mund ta zvogëlojnë problemin. Për shembull:

  • Bëni pushime të shpeshta për të çlodhur duart.
  • Shmangni aktivitetet që përkeqësojnë simptomat.
  • Aplikoni kompresa të ftohta për të reduktuar ënjtjen.

Opsione të tjera trajtimi përfshijnë gips, medikamente dhe kirurgji. Gipsi dhe trajtime të tjera konservative kanë më shumë gjasa të ndihmojnë nëse keni pasur vetëm simptoma të lehta ose të moderuara që shfaqen dhe zhduken në më pak se 10 muaj. Nëse keni mpirje në duar, duhet të paraqiteni tek mjeku. Mos harroni, ekipi ynë I ortopedëve të një niveli të lartë me përvojë shumëvjeçare në trajtimin e të gjitha sëmundjeve ortopedike është në dispozicionin tuaj.