Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

14.12.2020

Çfarë tregojnë vlerat e larta të D-dimerëve në gjak?

Çfarë janë D-dimerët?

Në kushtet e pandemisë globale, me një numër në rritje të personave që kanë qenë të prekur nga COVID-19 ose vazhdojnë të kenë infeksion aktiv, jemi të sigurt që tashmë jeni të njohur me termin D-dimer.

Nëse D-dimerët nuk janë shumë të njohur për ju, dëshirojmë t’ju japim pak informacion: Kur shfaqet? Cilat janë vlerat normale të D-dimerëve? Si mund të ndikojmë në kontrollin e tyre?

D-dimerët kanë të bëjnë me rritjen e vlerave lidhur me dekomponimin (shpërbërjen) e trombeve në organizëm. Në raste të tilla, nivelet e D-dimerit në gjak mund të rriten.

Shfaqja e trombit, dhe rritja e vlerave të D-dimerëve, mund të jetë rezultat i një shumëllojshmërie kushtesh apo gjendjesh.

Shfaqja e trombit ose e më shumë trombeve është në fakt mpiksja e gjakut e cila mund të lëvizë nëpër enët e gjakut dhe bllokojnë funksionimin normal të organeve duke bërë që ato të humbasin funksionin e tyre.
Në rrethana normale, për shembull ku padashur presim veten (gishtin, dorën),  trupi reagon duke aktivizuar koagulimin, dmth trupi prodhon mpiksje të gjakut në mënyrë që të ndalojë gjakderdhjen.

Çfarë do të thotë D-dimer i lartë në kontekstin e COVID-19?

Nëse rezultatet tregojnë vlera më të larta se nivelet normale të D-dimerëve, kjo do të thotë që ju keni një çrregullim të koagulimit (mpiksjes) të gjakut, si dhe mundësinë e krijimit të mpiksjes së gjakut. Por kjo nuk tregon vendndodhjen e mpiksjes apo llojin e çrregullimit të mpiksjes që keni.

Nëse rezultatet tregojnë vlera më të larta nga nivelet normale të D-dimerëve, kjo do të thotë që ju keni një çrregullim të koagulimit (mpiksjes) të gjakut, megjithëse kjo nuk tregon se ku është mpiksja ose çfarë lloj çrregullimi të D-dimerit keni.

Cilat janë vlerat normale të D-dimerit?

Vlera normale e D-dimerit është më pak se 0.5 mg/ml. Rezultati negativ i testit të D-dimerit do të thotë që nuk ka gjasa për formimin e trombit. Rezultati pozitiv tregon mundësinë e formimit të trombit apo trombeve të cilat më pas mund të lëvizin nëpërmjet qarkullimit të gjakut dhe të shkkatojnë bllokimin e organeve.

Çfarë do të thotë prania e trombit në mushkëri?

Prania e trombit në mushkëria apo siç njihet ndryshe embolia pulmonare, ndodh atëherë kur mpiksja e gjakut vendoset në një nga arteriet pulmonare dhe bllokon rrjedhën e gjakut në një pjesë të mushkërive. Mpiksja e gjakut zakonisht buron nga vena e thellë e këmbës dhe lëviz në anën e djathtë të zemrës dhe më pas ndalet në mushkëri.

Si diagnostikohet tromboza e venave të thella?

Ekografia dopler është një test që përdor vale tingujsh për të gjeneruar imazhe dhe për të parë rrjedhën e gjakut në vena. Mund të zbulojë bllokime ose mpiksje të gjakut në venat e thella. Është një test standard për diagnostikimin e trombozës së venave të thella.

Si duhet të ushqeheni për të shmangur rritjen e nivelit të D-dimerit?

Disa nga holluesit natyralë të gjakut:

  • Hudhra. Ky ushqim është i dobishëm për parandalimin e koagulimit të gjakut sepse ka veti që ulin rreziqet koronare.
  • Qepa. Rekomandohet të konsumohet e gjallë (e pagatuar).
  • Xhenxhefili
  • Vitamina E
  • Shafran i Indisë
  • Omega 3
  • Verë e kuqe
  • Uji