Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

12.09.2023

Cilat janë ushtrimet e duhura për një shëndet më të mirë?

Kryerja e ushtrimeve është thelbësore për të mbajtur zemrën të shëndetshme dhe për të jetuar një jetë të shëndetshme. Përse? Trupit, organizmit tonë i nevojitet aktivitet fizik dhe ekspozimi afatgjatë ndaj një jete sedentare (ulur) në fakt i shkakton probleme. Mungesa e aktivitetit fizik është një faktor rreziku kryesor për sëmundjet kardiovaskulare.

Cilat janë rekomandimet?

  • Praktikoni të paktën 150 minuta në javë aktivitet aerobik me intensitet të moderuar ose 75 minuta në javë aktivitet aerobik të fuqishëm. Ju gjithashtu mund të aplikoni një kombinim të të dyjave, mundësisht të planifikuar gjatë gjithë javës.
  • Rritni sasinë dhe intensitetin e aktivitetit fizik gradualisht me kalimin e kohës (nga intensitet i moderuar deri në të lartë) për të forcuar muskujt.
  • Me kryerjen e ushtrimeve 5 orë në javë (300 minuta) do të mund të merrni shumë më tepër përfitime për shëndetin tuaj
  • Kaloni më pak kohë ulur. Edhe aktivitetet me intensitet të moderuar mund të kompensojnë disa nga rreziqet e shkaktuara nga jeta sedentare (e ulur).

Në fakt, sipas standardeve të Shoqatës Amerikane të Zemrës nga viti 2013 për kryerjen e ushtrimeve – “Kryerja e ushtrimeve mund të kategorizohet si një trajtim mjekësor parandalues, domethënë një pilulë që duhet të merret pothuajse çdo ditë”.