Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

18.10.2022

Diabeti gastacional

Diabeti gestacional është diabeti që shfaqet gjatë shtatzënisë, pa pasur një histori të mëparshme të diabetit të diagnostikuar ose vlera të larta të glicemisë. Zakonisht shfaqet në tremujorin e tretë të shtatzënisë dhe nëse ndodh në dy tremujorët e parë, atëherë me siguri bëhet fjalë për diabet të tipit 1 ose tip 2.

Me kalimin e kohës, ndërsa shtatzënia përparon, rritet edhe pesha e trupit. Si pasojë krijohet një shkallë e rezistencës ndaj insulinës që rrit nevojën për insulinë. Kjo mungesë e insulinës dhe rezistencës ndaj insulinës çojnë në shfaqjen e diabetit gestacional.

Cilët janë faktorët e rrezikut për shfaqjen e diabetit gestacional?

Rritja e peshës trupore, sindroma e vezores policistike, historia familjare pozitive e diabetit, pesha mbi 4 kg e fetusit nga lindja e mëparshme, pasiviteti fizik ose prediabeti ekzistues konsiderohen si faktorë rreziku për shfaqjen e tij.
Në prani të diabetit gestacional, rreziku i presionit të lartë të gjakut rritet. Ndërsa në lidhje me fetusin, rritet rreziku për një fetus më të madh, lindje të parakohshme, hipoglicemi pas lindjes dhe zhvillim i diabetit të tipit 2 gjatë viteve të mëvonshme në jetë.

Si diagnostikohet diabeti gestacional?

Diabeti gestacional diagnostikohet me anë të testit oral të tolerancës ndaj glukozës që kryhet ndërmjet javës 24-28 të shtatzënisë dhe nëse ka të dhëna për faktorë rreziku paraekzistues, atëherë mund të bëhet edhe në tremujorin e parë (gjatë 12 javëve të para të shtatzënisë). Për një test pozitiv sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit, merren parasysh vlerat nga testi i kryer esëll mbi 5.3 mmol/L, 1 orë pas stërvitjes mbi 10 mmol/L dhe 2 orë pas stërvitjes mbi 8.5 mmol/L.

Pas lindjes, diabeti gestacional zakonisht përfundon dhe gjithçka kthehet në normalitet, por 50% e grave me diabet gestacional do të zhvillojnë diabetin e tipit 2 me kalimin e kohës. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme të kontrolloni gjendjen e glicemisë pas 6-12 javësh.

Në Spitalin klinik Zhan Mitrev, jemi në dispozicionin tuaj përsa i përket diagnostikimit në kohë të diabetit gestacional dhe për ta kontrolluar dhe trajtuar siç duhet atë, në mënyrë që në fund të mund të presim së bashku foshnjën që ka nisur rrugën e ardhjes në jetë.