Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

24.10.2023

Diagnostikimi i sindromës “Floppy infant”

Sindroma floppy infant, e njohur edhe si sindroma e kukullës prej lecke, karakterizohet me hipotoni, simptomat e së cilës në fakt manifestojnë sëmundje ose gjendje me origjinë qendrore ose periferike. Në varësi të shkakut të hipotonisë tek foshnjat, shfaqen simptoma dhe shenja të ndryshme. Kështu, çdo dëmtim i rrugës së neuronit motorik do të çojë në ndërprerje të transmetimit të impulsit nervor që rezulton me dobësi të gjymtyrëve dhe humbje të reflekseve të tendinit. Pikërisht nga këtu vjen emri Floppy Infant.

Shqyrtimet klinike janë vendimtare për diagnozën e kësaj sindrome. Është e domosdoshme që këto shqyrtime të bëhen në periudhën menjëherë pas lindjes, sepse në këtë mënyrë do të zbulohen shkaqet e hipotonisë. Pavarësisht nga origjina e shkaqeve, gjendja klinike e foshnjës me këtë sindromë do të manifestohet nga karakteristikat e mëposhtme:

  • “qëndrimi në pozicionin e bretkosës”, d.m.th. pozicionimi i këmbëve si bretkosë,
  • lakueshmëria e qafës gjatë kthimit të kokës, kryesisht mbetja e kokës pas kur e merrni foshnjën në krah (duke e tërhequr drejt vetes);
  • Keni ndjesinë se fëmija ju rrëshqet nga krahët, për shkak se ka qëndrueshmeri të dobët (lëkundje) të trupit.

Kur mund të dyshojnë prindërit se foshnja e tyre mund të ketë këtë sindromë? Dhe kur duhet të kërkojë konsultë neuro-pediatrike?

Prindërit mund të vërejnë anomali madje edhe gjatë shtatzënisë. Një simptomë shumë e zakonshme mund të jetë reduktimi ose mungesa e plotë e lëvizjeve të fetusit. Kjo është shenja parashikuese më e zakonshme tek foshnja e porsalindur me hipotoni ekstreme. Një shenjë e kësaj gjendje është gjithashtu polihidramnios – ose sasia е rritur e lëngut amniotik.

Gjithashtu, nëse ndodh që prindërit të vënë re gjatë ushqyerjes me gji – thithje dhe gëlltitje të vështirë tek i porsalinduri, këto janë gjithmonë shenja shoqëruese të miopative kongjenitale ose atrofisë muskulare kurrizore, por është edhe shenjë e natyrshme e distrofive muskulare kongjenitale. Ndaj edhe në këtë rast duhet të kërkojnë mendim neuro-pediatrik.

Shkaktarët e mundshëm të sindromës “floppy infant” mund të jenë: botulizmi infantil, miastenia gravis neonatale kalimtare, hipermagnesemia ose efekti toksik i aminoglikozideve. Hipotonia është simptoma më e zakonshme shoqëruese e dëmtimit dhe keqformimeve të trurit. Gjatë shqyrtimeve klinike, duhet pasur parasysh edhe mundësia e ekzistencës së sëmundjeve shoqëruese, domethënë një kombinim të më shumë se një shkaku të hipotonisë. Dhe në të gjitha këto raste prindërit duhet të kërkojnë mendim/konsultim.

Trajtimi dhe shërimi i këtyre gjendjeve është individual dhe me variacione të mëdha, sigurisht që varet nga shkaqet e dobësimit të fëmijës. Është e rëndësishme të theksohet se është e domosdoshme të diagnostikohet shkaku themelor, për tu fokusuar më pas ndaj kujdesit dhe terapisë së synuar, pra, për të ofruar trajtim që do të ndihmojë në ruajtjen dhe rritjen e tonit ekzistues të muskujve. Ushqimi adekuat, regjimi i duhur nutritiv janë një segment shumë i rëndësishëm në trajtimin e këtyre gjendjeve.

Dr. Katerina Vasileva-Dimovska – mjeke pediatre me përvojë është në dispozicionin tuaj për konsulta, këshilla dhe diagnozë të saktë. Rezervoni terminin në 02/3091-484.