Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

03.08.2022

Hemofiltrimi është një metodë e etabluar dhe e dëshmuar prej kohësh

Për shkak të numrit të madh të pyetjeve dhe spekulimeve që i janë imponuar publikut, dëshirojmë të ofrojmë fakte për publikun, të disponueshme dhe të mbështetura nga mjekësia në lidhje me këtë metodë. Lexoni dhe nxirrni vetë përfundimin tuaj:

Fakti 1: Metoda nuk është as e re dhe as eksperimentale. Për herë të parë u vu në përdorim në SHBA nga Burton në vitin 1976. dhe në Gjermani në vitin 1977 nga Cramer dhe Göttingen. Informacion në linkun: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9573587/ . Terapia e vazhdueshme e zëvendësimit reno-renal (CRRT) përfshin disa lloje të ndryshme filtrimi. Hemofiltrimi është një lloj metode CRRT. Është përdorur në njësitë e kujdesit intensiv në mbarë botën për 20 vjet. Më shumë informacion: https://www.baxter.ca/healthcare-professionals/critical-care

Fakti 2: Hemofiltrimi si metodë kryhet duke përdorur një aparat specifik dhe filtra të veçantë që vendosen në të, në kombinim me solucione të përgatitura sterile të destinuara për këtë procedurë. Gjaku i mbushur me toksina kalon nëpër filtrin që filtron toksinat dhe gjaku i pastruar kthehet në trup. Të theksojmë se kjo ndodh në një sistem steril të mbyllur, brenda filtrit, ku aparati kryen vetëm lëvizjen mekanike të gjakut në linjat e sistemit, pa kontakt të drejtpërdrejtë të gjakut me vetë aparatin. Lexo më shumë https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32438839/ dhe shiko videon: https://www.youtube.com/watch?v=lS_Msy6mpik

Me këtë metodë, gjaku pastrohet nga:

• Toksinat dhe produktet e shpërbëra (urea, kreatinina) që ndodhin gjatë sëmundjeve të caktuara që çojnë në kompromentimin e funksionit të veshkave;
• Krijimi i toksinave, substanca helmuese inflamatore (interleukin-6, citokina, endotoksina) gjatë infeksioneve virale dhe bakteriale të organizmit;

Fakti 3: COVID-19 nuk është një infeksion i zakonshëm viral! Nga pikëpamja mjekësore, pas kësaj sëmundjeje qëndron një përgjigje inflamatore-imune kryesisht ndaj endotelit (mbështjella e brendshme) e enëve të gjakut në të gjithë trupin, i cili rezulton në çlirimin e shënuesve inflamator si: citokinat, interleukinat dhe endotoksina të tjera, d.m.th. toksinat në gjak, për shkak të të cilave gjendja e pacientëve shumë shpesh përkeqësohet me shpejtësi dhe disa prej tyre përfundojnë me vdekje. Më shumë detaje: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34528075/

Fakti 4: Metoda përdoret gjerësisht në trajtimin e pasojave të COVID-19. Vendi i parë në të cilin është përdorur është Kina. Eksperiencat e tyre mjekësore kanë treguar se vdekshmëria tek pacientët e rrezikuar seriozisht është ulur me 30% tek ata që janë trajtuar me këtë metodë. Lexoni studimin e plotë: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32438839/

Dhe tashmë në vitin 2022 do të ketë rezultate të shumta të sublimuara nga aplikimi i kësaj metode. Lexo më shumë në: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9066462/

Fakti 5: Ka miratime zyrtare për përdorimin e hemofiltrimit me filtrin Oxiris në trajtimin e pacientëve me COVID-19, si në SHBA ashtu edhe në BE:

1. 10/04/2020 nga FDA (Administrata Federale e Ushqimit dhe Barnave e Shteteve të Bashkuara). Dokumenti zyrtar në original mund të shihet këtu: https://www.fda.gov/media/137268/download; https://www.nsmedicaldevices.com/news/baxter-oxiris-covid-19/; https://www.fda.gov/medical-devices/coronavirus-disease-2019-covid-19-emergency-use-authorizations-medical-devices/continuous-renal-replacement-therapy-and-hemodialysis-devices-euas

Në të njëjtin muaj u përgatitën rekomandimet për përdorimin e kësaj metode në Shtetet e Bashkuara. https://www.uab.edu/medicine/obriencenter/images/AKI_COVID-19_Recommendations_Document_03.21.2020.pdf

2. 08/06/2020 Metoda CRRT (aparatet, linjat dhe filtrat) me të gjitha llojet e saj (përfshirë hemofiltrimin) hyn në listën zyrtare të pajisjeve mjekësore esenciale (nomenklatura MD dhe IVD për COVID-19) të krijuar nga Komisioni Evropian. Shikoni listën këtu: https://docslib.org/doc/3569223/list-of-covid-19-essential-medical-devices-mds-and-ivds

Kjo pasohet nga rekomandimet për përdorimin e së njëjtës metodë tek pacientët me COVID-19 të lëshuara nga 3 shoqata përkatëse: Shoqata Evropiane e Kujdesit Intensiv, Shoqata Britanike dhe Shoqata Renale. Në vijim dokumenti origjinal: https://ukkidney.org/sites/renal.org/files/Clinical%20Practice%20Guideline_RRT%20for%20Critically%20Unwell%20Adult%20Patients_FINAL.pdf

Fakti 6: Përdorimi i filtrit për këtë metodë është miratuar në Maqedoni në gusht të vitit 2020 nga MALMED (Agjencia maqedonase për barna dhe pajisje mjekësore).

Spitali klinik Zhan Mitrev e përdor këtë metodë të pastrimit të gjakut që nga viti 2008 në trajtimin e endokarditit infektiv (infeksion bakterial i valvulave të zemrës) te pacientët e operuar, pacientët me miokardit (inflamacion infektiv i muskujve të zemrës), sepsë dhe rastet kur është i nevojshëm trajtimi kardiokirurgjik, duke rezultuar me një rezultat pozitiv për pacientët e trajtuar. Ndërkohë, tek pacientët që vuajnë nga COVID-19, ai fillon të përdoret nga muaji qershor 2020. Përdorimi i kësaj metode bëhet në mënyrë rigoroze sipas rekomandimeve të dhëna në udhëzimet për përdorimin e filtrit Oxiris. Lexoni në vijim rekomandimet për përdorim: https://www.nsmedicaldevices.com/news/baxter-oxiris-covid-19/

Ne besojmë se është e rëndësishme që publiku i gjerë t’i dijë të gjitha këto në mënyrë që të ruhet niveli i rëndësisë dhe që diskutimi të vazhdojë të zhvillohet në qarqet profesionale dhe institucionet kompetente me të cilat ne bashkëpunojmë, në vend që të përhapet në media dhe në rrugë, ku gjenerojnë spekulime të pabaza që janë larg së vërtetës dhe që komprometojnë hemofiltrimin si një metodë e vendosur për trajtimin e pacientëve në gjendje të rëndë dhe kritike në njësitë e kujdesit intensiv, e aplikuar në mbarë botën.