Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

24.11.2020

Impotenca tek meshkujt: Kur dhe si ndodh?

Impotenca mashkullore njihet gjithashtu si mosfunksionim erektil. Është paaftësia e mashkullit për të arritur ose mbajtur një ereksion deri në fund të aktit seksual. Ndërmjet 15 dhe 30 milion meshkuj në mbarë botën vuajnë nga impotenca, me përqindjen më të madhe të diagnostikuar tek meshkujt mbi 65 vjeç.

Megjithëse impotenca konsiderohet si një çrregullim tipik i moshave të thyera, mund të shfaqet në çdo moshë pas pubertetit. Impotenca konsiderohet atëherë kur mashkulli nuk arrin të ketë marrëdhënie seksuale në më shumë se 25% të rasteve.

Shkaqet kryesore të impotencës mund të jenë fizike dhe mendore. Shkaqet fizike në të vërtetë janë dëmtime, ndërsa shkaqet psikologjike përfshijnë ankth, depresion ose frikë.

Ereksioni i penisit është një seri ngjarjesh të shumta që ndodhin në një kohë të caktuar. Kjo përfshin praninë e eksitimit ku nervat dërgojnë sinjale në tru, i cili nga ana tjetër përgjigjet duke dërguar sinjale tek indet e penisit.

Si rezultat, ka një rritje të rrjedhjes së gjakut në indet e penisit, i cili kur mbushet shkakton ereksion. Çrregullimi në çdo fazë që përmendëm më lart mund të rezultojë në impotencë.

Arsye psikologjike dhe fizike

Impotenca tek personat e moshuar zakonisht lidhet me sëmundjet ekzistuese që ndikojnë në furnizimin me gjak të indeve dhe depërtueshmërinë nervore, dëmtimet ose efektet anësore të disa ilaçeve.

Mënyra e stilit të jetesës si pirja e duhanit, mbipesha, jeta letargjike mund të ndikojnë në rrjedhën e gjakut dhe mund të shkaktojnë impotencë. Gjithashtu, një nga shkaqet e impotencës mund të jetë edhe mungesa e hormoneve.

Në disa situata të rralla, impotenca mund të vërehet nëse kemi dëmtim të penisit, strukturave të tij ose qelizave nervore. Efekte të ngjashme mund të shkaktohen edhe nga ndonjë intervenim kirurgjik në atë zonë.

Konsumi i disa grupeve të caktuara të ilaçeve gjithashtu mund të çojë në impotencë. Ilaçet kundër depresionit, ilaçet kundër hipertensionit, antihistaminikët, ilaçet për reduktimin e oreksit, njihen për zvogëlimin e rrjedhës së gjakut në zonën e pelvisit duke rezultuar në impotencë tek meshkujt.

Arsyet psikologjike

Rreth 10 – 20% e meshkujve vuajnë nga impotenca psikologjike. Kjo lloj impotence mund të vërehet në çdo moshë. Faktorët më të zakonshëm psikologjikë janë: depresioni, stresi, ankthi për shkak të impotencës ose takimit seksual, ndjenjës së fajit, mosvlerësimit të vetvetes dhe frikës.

Faktoret e rrezikut

Çdo faktor që ndikon në rrjedhën e gjakut ose mbaresat nervore në indin e penisit konsiderohet si një faktor rreziku për impotencën mashkullore. Faktorët më të zakonshëm të rrezikut janë:

  • Mosha mbi 60-65 vjeç
  • Prania e diabetit
  • Mbipesha
  • Pirja e duhanit
  • Jeta letargjike
  • Ilaçet
  • Mungesa e testosteronit
  • Prania e çrregullimeve psikologjike ose kushteve të tilla si ankthi, depresioni

Këto faktorë rreziku ndikojnë ose në rrjedhën e gjakut ose në transmetimin e sinjaleve nervore. Disa nga këta faktorë mund të punojnë së bashku për të kontribuar në impotencë. Mosha e vjetër konsiderohet faktori më i madh i rrezikut, por nuk është i vetmi. Ka individë që mund të përjetojnë ereksion dhe marrëdhënie seksuale të suksesshme, dhe janë mbi 70 vjeç.

Meshkujt që janë impotentë gjithashtu mund të vuajnë nga depresioni, ankthi ose nervozizmi për shkak të pamundësisë për të realizuar marrëdhënie seksuale.