Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

28.07.2023

Infeksioni i traktit urinar në verë. Si dhe pse shfaqet?

Infeksioni i traktit urinar ose cistiti mund të ndodhë në çdo kohë të vitit. Por faktet thonë se infeksione të tilla janë një dukuri e shpeshtë gjatë stinës së verës.

Cilat janë simptomat e infeksionit urinar?

Simptomat e infeksionit urinar manifestohen individualisht, domethënë mund të ndryshojnë nga personi në person. Megjithatë, simptomat më të zakonshme përfshijnë:

 • Dhimbje ose parehati në pjesën e poshtme të barkut: Kjo është një nga simptomat më të zakonshme të infeksionit në traktin urinar. Një ndjenjë presioni, dhimbjeje ose shqetësimi mund të shfaqet në zonën pubike ose në fund të barkut.
 • Rritja e urgjencës dhe frekuencës së urinës: Ju mund të ndjeni një nevojë të vazhdueshme për të urinuar, duke zbrazur shpesh vetëm një sasi të vogël të urinës. Është gjithashtu e zakonshme që të keni një nevojë të papritur për të urinuar.
 • Dhimbje ose djegie gjatë urinimit: Kjo njihet si dizuria dhe mund të jetë mjaft e pakëndshme.
 • Urinë e turbullt ose me erë të keqe: Urina e infektuar mund të duket e turbullt dhe të ketë një erë të fortë ose të keqe. Dhe në raste më të rënda, mund të përmbajë edhe shenja gjaku.
 • Urinim jo i plotë: Mund të ndiheni sikur nuk mund ta zbrazni plotësisht fshikëzën gjatë urinimit. Kjo mund të shoqërohet me inflamacion të fshikëzës dhe mund të shkaktojë parehati të vazhdueshme.
 • Lodhje e përgjithshme: disa njerëz mund të përjetojnë lodhje, dobësi ose siklet të trupit për shkak të infeksionit urinar.

Pse shfaqet infeksioni urinar në verë?

 • Dehidratimi: Gjatë muajve të verës, njerëzit shpesh nuk marrin lëngje mjaftueshëm, gjë që mund të çojë në dehidrim. Mungesa e lëngjeve adekuate mund ta bëjë urinën më të përqendruar dhe të lehtësojë rritjen e baktereve në traktin urinar, duke rritur rrezikun e infeksionit.
 • Rroba banje të lagura: Kalimi i kohës me rroba banje të lagura ose të brendshme të lagura për periudha të gjata kohore mund të krijojë një mjedis të ngrohtë dhe të lagësht të favorshëm për rritjen e baktereve. Kjo mund të jetë veçanërisht e zakonshme gjatë verës, kur njerëzit kënaqen me notin ose qëndrojnë për periudha të gjata në pishina, plazhe ose vende të tjera me ujë.
 • Përdorimi i tualeteve publike: Gjatë pushimeve verore, njerëzit mund të përdorin më shumë tualete publike, të cilat mund të kenë kushte të këqija higjienike. Përdorimi i tualeteve të papastra mund të rrisë rrezikun e ekspozimit ndaj baktereve dhe rrjedhimisht mundësinë e zhvillimit të një infeksioni urinar.
 • Aktivitete në natyrë: Gjatë verës, shumë njerëz marrin pjesë në aktivitete në natyrë, të tilla si kamping, shëtitje ose kalimi i kohës në natyrë. Këto aktivitete mund të nënkuptojnë mungesën e aksesit në kushte adekuate për ruajtjen e higjienës së mirë personale, duke rritur mundësinë e infeksionit të traktit urinar.

Si trajtohet infeksioni i traktit urinar?

Ekzaminimi i urinës – rekomandohet urino-kultura. Nëse përcaktohet prania e baktereve, mund të indikohet trajtimi me antibiotikë nëse është e nevojshme. Përdoren antibiotikë me veprim të shkurtër që eliminohen shpejt nga urina.

Disa rekomandime që do t’ju ndihmojnë të shmangni shfaqjen e infeksionit urinar:

 • Mbani higjienë të mirë personale
 • Pini mjaftueshëm ujë/lëngje
 • Ndërroni rrobat e banjës të lagura
 • Përdorimi i banjove të pastra mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të infeksionit, edhe gjatë verës.

Është gjithmonë e këshillueshme që të konsultoheni me mjekun nëse shfaqen simptomat e mësipërme për të marrë diagnozën dhe trajtimin e duhur. Rezervoni terminin tuaj në 00389 2 3091 484