Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

16.12.2022

Kolonoskopia virtuale kundrejt kolonoskopisë klasike

Si të vendosni se cila është zgjedhja e duhur për ju?

Kolonoskopia si metodë shërben për zbulimin e ndryshimeve të mundshme kancerogjene të zorrës së trashë dhe rektumit.
Burrat dhe gratë me rrezik mesatar për kancer kolorektal duhet të fillojnë me kryerjen e kontrollit në moshën 50 vjeçare. Por nëse shfaqen simptoma si: gjakderdhje në jashtëqitje, kontrolli duhet bërë menjëherë.

Shumë njerëz zgjedhin kolonoskopinë klasike, e cila është standardi i artë për shqyrtimin dhe parandalimin e kancerit kolorektal. Përveç kolonoskopisë klasike ekziston edhe kolonoskopia virtuale.

Le t’i krahasojmë të dyja metodat për të zbuluar anët pozitive dhe negative të tyre

Kolonoskopia klasike: rekomandohet të bëhet çdo 10 vjet.
Gjatë një kolonoskopie klasike, mjeku përdor një tub fleksibël për të futur një kamerë të vogël në zorrën e trashë përmes rektumit. Me ndihmën e kamerës kontrollohet pjesa e brendshme e gjithë zorrës së trashë, me anë të së cilës mund të zbulohet prania e polipeve apo ndonjë problem tjetër i mundshëm. Polipet janë rritje të vogla të njohura si “mishra të huaj” në muret e zorrës së trashë. Nëse nuk trajtohen, ato mund të rriten dhe të zhvillohen në kancer me kalimin e kohës.

Anet pozitive:

 • Mënjanimi i polipeve. Mjeku mund të heq polipet gjatë vetë momentit të kryerjes së kolonoskopisë. Heqja e polipeve është mënyra më e mirë për të parandaluar kancerin kolorektal.
 • Parehati minimale. Shqetësimi është minimal, sepse mjeku mund t’ju japë ilaçe për t’ju ndihmuar të qëndroni të relaksuar dhe të rehatshëm gjatë ekzaminimit.

Anët negative:

 • Komplikimet – nuk janë të zakonshme, por futja e kamerës mund të shkaktojë gjakderdhje dhe shpim apo lëndim të zorrës së trashë.

– Kolonoskopia virtuale: rekomandohet të bëhet çdo 5 vjet

Kolonoskopia virtuale është një ekzaminim i veçantë me rreze X të zorrës së trashë duke përdorur tomografinë e kompjuterizuar (CT) me një dozë të ulët rrezatimi.
Është një procedurë më pak invazive në krahasim me kolonoskopinë konvencionale.
Mjeku radiolog i shqyrton imazhet e kolonoskopisë virtuale për të zbuluar praninë e mundshme të polipeve në brendësi të zorrës së trashë që ndonjëherë mund të shndërrohen në kancer të zorrës së trashë.
Procedura e kolonoskopisë virtuale mund të jetë e dobishme për pacientët që marrin medikamente për hollimin e gjakut ose që mund të mos jenë kandidatë për kolonoskopi konvencionale.
Kolonoskopia virtuale zgjat vetëm 10 deri në 15 minuta dhe nuk kërkon përdorimin e anestezisë.

Gjatë kolonoskopisë virtuale, mjeku juaj kryen një skanim CT të barkut dhe legenit (pelvisit) për të marrë imazhe 3D. Me anë të këtyre imazheve mund të zbulohen polipet ose anomali të tjera të mundshme në zorrën e trashë dhe rektum.

Anet pozitive:

 • Më pak invazivitet. Mjeku do të fusë një tub në rektum dhe në zorrën e trashë. Por do të jetë më i shkurtër se ai që përdoret në kolonoskopinë klasike.
 • Më pak komplikime. Nuk do të duhet të shqetësoheni për gjakderdhjen ose dëmtimin e zorrës së trashë.
 • Ekzaminim gjithëpërfshirës. Mjeku mund të shohë edhe zonën jashtë zorrës së trashë. Kjo bën të mundur zbulimin e problemeve të tjera në zonën e legenit.

Anët negative:

 • Përsëritje e mundshme. Përveç kolonoskopisë virtuale, mund të jetë e nevojshme të kryhet edhe kolonoskopia klasike. Nëse mjeku vëren polip ose ndonjë ndryshim tjetër të pazakontë gjatë kolonoskopisë virtuale, do t’ju duhet të jetë e nevojshme të kryhet edhe kolonoskopia klasike për të hequr polipin ose për të marrë një biopsi.
 • Ekspozimi ndaj rrezatimit. Kolonoskopia virtuale ju ekspozon ndaj një doze të vogël rrezatimi. Doza e rrezatimit është më e lartë se ajo e radiografisë së zakonshme në kraharor, por shumë më pak se skanimi i rregullt CT.

  Anët negative:
 • Përsëritje e mundshme. Përveç kolonoskopisë virtuale, mund të jetë e nevojshme të kryhet edhe kolonoskopia klasike. Nëse mjeku vëren polip ose ndonjë ndryshim tjetër të pazakontë gjatë kolonoskopisë virtuale, do t’ju duhet të jetë e nevojshme të kryhet edhe kolonoskopia klasike për të hequr polipin ose për të marrë një biopsi.
 • Ekspozimi ndaj rrezatimit. Kolonoskopia virtuale ju ekspozon ndaj një doze të vogël rrezatimi. Doza e rrezatimit është më e lartë se ajo e radiografisë së zakonshme në gjoks, por shumë më pak se skanimi i rregullt CT.

Asnjë test nuk është i përsosur

Nëse preferoni më tepër kryerjen e kolonoskopisë virtuale për të shmangur përgatitjen për pastrimin e zorrës së trashë, mendoni përsëri. Për të dyja llojet e ekzaminimeve është i nevojshëm pastrami i zorrës së trashë. Kjo do të thotë se do të duhet të konsumoni lëngje të pastra dhe transparente (jo lëngje të trasha) një ditë para testit dhe detyrimisht do t’ju duhet të merrni laksativ.

Asnjë test shqyrtimi nuk është 100% i saktë. Mjeku juaj mund të mos i gjejë të gjitha polipet gjatë ekzaminimit tuaj. Kjo është veçanërisht i referohet polipeve që janë më të vështira për t’u parë, të tilla si polipet e vogla ose të sheshta. Megjithatë, statistikat tregojnë se të dy ekzaminimet janë opsione të mira shqyrtimi dhe parandalimi për kancerin kolorektal. Kostot dhe mbulimi i sigurimit privat për metodat e shqyrtimit ndryshojnë. Përpara se të planifikoni ndonjë nga këto, pyesni kompaninë tuaj të sigurimit nëse kostoja është e mbuluar.
Nëse jeni në rrezik të rritur për shfaqjen e kancerit kolorektal, bisedoni me mjekun tuaj se kur duhet të kontrolloheni. Çfarëdo që të zgjidhni, mos e shtyni këtë test nga frika e parehatisë. Kolonoskopia virtuale ose klasike mund të shpëtojë jetë nëse ndiqni rekomandimet e mjekut.

Rezervoni terminin tuaj në 02 3091 484