Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

12.01.2024

Kontrolloni rrezikun për shëndetin tuaj

Rezultatet e disa skrining programeve dhe studimeve në mbarë botën kanë dhënë prova bindëse të një reduktimi të vdekshmërisë si rezultat i kryerjes së skriningut për kancerin e mushkërive tek individët me rrezik të lartë.
Kjo është arsyeja pse ne po fillojmë një projekt për shqyrtimin dhe diagnostikimin në kohë të këtij lloji të kancerit dhe më e rëndësishmja: shpëtimin e jetëve.
Zbatimi i skriningut udhëhiqet nga qëllime të identifikuara me kujdes sipas programeve dhe studimeve ekzistuese në mbarë botën.

Доколку сте на возраст од 50 -75 години и сакате да дознаете Nëse jeni në moshën 50-75 vjec dhe dëshironi të zbuloni nëse mund të merrni një ekzaminim falas, plotësoni pyetësorin në vijim: https://forms.gle/2QCT3ZBXDWfoT8bd7
Në botë, por edhe në Maqedoni, kanceri i mushkërive është shkaktari kryesor i vdekjeve. Rreth 23% e të gjitha llojeve të kancerit i përkasin këtij lloji të kancerit, gjë që e bën kancerin e mushkërive, pas kancerit të gjirit, formën më të zakonshme të kancerit në botë. Incidenca është mbi 12% në vit e të gjitha rasteve të reja të diagnostikuara.

Në vendin tonë incidenca është 14.9%, që do të thotë 1135 raste të reja çdo vit. Në vitin 2020, vdekjet nga kanceri i mushkërive në Maqedoninë e Veriut arritën në 1055 ose 4,59% të vdekjeve totale. Mosha mesatare e vdekjeve është 31.93 vjeç për 100,000 banorë, që e rendit Maqedoninë e Veriut në vendin e 10-të në botë (të dhënat e OBSH).
Më shumë se gjysma e pacientëve me kancer të mushkërive vdesin brenda 1 viti nga momenti i diagnostikimit.

Statistikat botërore tregojnë se mbijetesa 5-vjeçare e pacientëve me kancer të mushkërive është midis 8-15%. Vetëm tek 20% e rasteve të diagnostikuara përshtaten për kirurgji dhe kanë 40% shanse për mbijetesë 5-vjeçare.

Shkaku më i zakonshëm i kancerit të mushkërive është pirja e duhanit, ku duhanpirësit 10-20 herë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë kancer të mushkërive sesa personat që nuk konsumojnë duhan. Ka edhe shkaqe të tjera (profesionale) si: azbesti, ndotja e ajrit, rrezatimi jonizues etj. (Shields 7th edition, 2009). Në Maqedoni, përqindja e këtyre shkaqeve është shumë më e ulët (8% për një substancë të caktuar) në krahasim me kancerin e mushkërive të shkaktuar nga pirja e duhanit: 85% e kancerit të mushkërive lidhet me duhanin. Dhe 10% e duhanpirësve zhvillojnë kancer të mushkërive.