Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

07.10.2020

Menopauza tek gratë

 

Menopauza është një gjendje që ka të bëj me mungesën e menstruacioneve tek gruaja për 12 muaj rresht. Me kalimin e viteve tek gratë shfaqet rënie e nivelit të estrogjenit, duke rritur kështu rrezikun e shfaqjes së osteoporozës, sëmundjeve kardiovaskulare dhe rënien konjiktive.

Fillimi i menopauzës është individual. Zakonisht ndodh ndërmjet moshës 45 dhe 55, por ka edhe gra që hyjnë në menopauzë në moshën 30 ose 60 vjeçare. Mosha mesatare në të cilën gratë hyjnë në menopauzë vlerësohet të jetë 51 vjeç.

Edhe pse 70 deri në 80% e grave në menopauzë përjetojnë valë të nxehta dhe djersitje gjatë natës (simptoma vazomotorike), shqetësime dhe ndjejnë të ftohti të cilat zgjasin 1 deri në 5 minuta (ose kombinim i tyre), vetëm 25% kërkoni ndihmë mjekësore.

Gjatë menopauzës, vezoret sekretojnë estrogjen, por ka një mungesë të progesteronit – hormoni që rregullon ciklin normal menstrual dhe fertilitetin. Gjatë kësaj periudhe, përveç rritjes së rrezikut për shfaqjen e osteoporozës, rritet edhe rreziku i shfaqjes së sëmundjeve kardiovaskulare, prandaj grate gjatë periudhës së menopauzës duhet t’i kushtojnë vëmendje shëndetit të sistemit kardiovaskular dhe të fillojnë me kryerjen e ekzaminimeve të rregullta kardiologjike për të parandaluar shfaqjen e komplikimeve më serioze.

Simptomat që tregojnë fillimin e menopauzës:

  • Çrregullim i ciklit menstrual

Çrregullimi i ciklit menstrual është simptoma e parë dhe më e zakonshme e menopauzës. Është rezultat i paqëndrueshmërisë së hormoneve në trupin tuaj të cilat funksionojnë deri në fund të fertilitetit tuaj.

  • Valë të ngrohta

Plagët e nxehta dhe ndonjëherë të ftohta ndodhin papritmas dhe shkaktojnë skuqje në fytyrë. Kjo ndodh për shkak të rënies së estrogjenit.

  • Pagjumësi

Gratë në menopauzë mund të vuajnë nga pagjumësia sepse nuk mund të flenë për shkak të valëve të nxehtësisë. Gjatë menopauzës, përveç rënies së estrogjenit, shfaqet edhe rënie e progesteronit.

  • Thatësi në vaginë

Për shkak të prodhimit të reduktuar të estrogjenit, i cili është përgjegjës për ruajtjen e lagështisë së vaginës, indet fillojnë të thahen dhe bëhen më pak elastike.

  • Nervozizëm dhe depresion

Ndjenjat e nervozizmit dhe depresionit mund të mbingarkojnë gruan e cila hyn në periudhën e menopauzës. Ankthi dhe humbja e stabilitetit emocional janë simptomat më të zakonshme, sikurse sulmet e panikut, rrahjet e shpejta të zemrës dhe gulçimi (vështirësia në frymëmarrje).

  • Dhimbje në ekstremitete

Për shkak të çekuilibrit apo çrregullimit hormonal, gjymtyrët ngadalë fillojnë të ënjten dhe të dhembin. Por, nëse dhimbja është më e shpeshtë dhe e padurueshme, duhet të paraqiteni tek mjeku për ndihmë mjekësore.

  • Çekuilibrim hormonal

Një simptomë e zakonshme e fillimit të menopauzës është ekzistenca e çekuilibrit hormonal që e cila mund të dallohet nga ndryshimet në rritjen e flokëve. Për shkak të reduktimit të prodhimit të estrogjenit gjithashtu mund të çojë në rradhimin apo humbjen e flokëve.

Simptomat vazomotorike, të zakonshme tek gratë në perimenopauzë dhe ato në menopauzë, shoqërohen me uljen e cilësisë së gjumit, vështirësi në përqendrim, nervozizëm, ulje të cilësisë së jetës, gjendje më të dobët shëndetësore dhe humbje të dendësisë së kockave.

Sindroma gjenitourinare e menopauzës, me ndryshime në fshikëz, vulvë dhe vaginë, ndodh pothuajse tek gjysma e grave në postmenopauzë. Simptomat përfshijnë thatësi të vaginës, djegie, acarim, thatësi, dyspareunia (dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale), urinim  të shpejtë dhe të shpeshtë, infeksione të përsëritura të traktit urinar. Kjo ndikon ndjeshëm në marrëdhëniet intime dhe cilësinë e jetës në përgjithësi.

Terapia me hormone në menopauzë siguron lehtësimin e simptomave vazomotorike (valët e nxehtësisë, djersitjet gjatë natës, gjumin e dobët, etj.), zvogëlon osteoporozën dhe rrezikun e frakturave, dhe shëron sindromën gjenitourinare të menopauzës.

Është tepër e rëndësishme dhe e dobishme për gratë që të informohen për atë që i pret saktësisht gjatë periudhës së menopauzës, si dhe opsionet e ndryshme në dispozicion të tyre në rast se kanë nevojë për ndihmë me qëllim për të përballuar më lehtë simptomat dhe pasojat e mundshme.