Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

01.08.2023

Miokarditi akut: simptomat dhe prognoza

Miokarditi akut është një sëmundje inflamatore e muskujve të zemrës (miokardit) që mund të shkaktojë dështim të zemrës dhe anomali të ritmit të zemrës. Kjo sëmundje mund të shfaqet si pasojë e përhapjes së agjentëve të ndryshëm infektivë, si: viruset, bakteret, mykut si dhe agjentëve toksikë, alergjenëve madje edhe disa barnave. Nëse dëmtimi i muskujve të zemrës është i rëndë, pacienti mund të ketë gulçim, lodhje, dhimbje në kraharor dhe simptoma të tjera.

Trajtimi për miokarditin akut varet nga shkaku dhe ashpërsia e simptomave. Mund të përfshijë ilaçe për të reduktuar inflamacionin, si dhe trajtim për vetë dështimin e zemrës.

Shkaqet dhe simptomat më të zakonshme të miokarditit

Shkaku më i zakonshëm i miokarditit akut është infeksioni viral. Infeksionet virale më të shpeshta që shkaktojnë miokardit janë: virusi parainfluenza, virusi Coxsackie, virusi Epstein-Barr, virusi herpes simplex, virusi i hepatitit B dhe C, virusi i gripit, virusi i fruthit dhe virusi i rubeolës. Përveç kësaj, miokarditi akut mund të shkaktohet nga infeksione të tjera bakteriale, reaksione alergjike, rrezatim, ilaçe ose helmim.

Simptomat më të zakonshme janë:

  • Lodhje
  • Dhimbje në kraharor
  • Probleme me frymëmarrjen – gulçim edhe kur nuk merreni me aktivitet fizik
  • Ritme të shpejta ose të çrregullta të zemrës (aritmi)
  • Ënjtje e këmbëve dhe kyçeve të këmbëve
  • Marramendje ose ndjesi të fikëti
  • Dehidratim
  • Dhimbje stomaku
  • Të vjella

Prognoza e miokarditit akut varet kryesisht nga koha e diagnostikimit dhe trajtimit – sa më shpejt aq më mirë. Në shumicën e rasteve, trajtimi i duhur mund të lehtësojë simptomat dhe të parandalojë komplikime të mëtejshme. Megjithatë, në disa raste, miokarditi akut mund të jetë fatal. Rreziku i vdekjes është më i lartë tek ata pacientë që kanë sëmundje kronike, si diabeti ose sëmundje pulmonare obstruktive kronike. Prandaj rekomandojmë që gjatë simptomave të para të kryhet ekzaminim kardiologjik ose të kërkohet ndihmë urgjente.

Specialistët tanë në departamentin e kardiologjisë janë në dispozicionin tuaj për të gjitha problemet tuaja që kanë të bëjnë me zemrën. Rezervoni termnin tuaj në 00389 2 3091 484