Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

17.07.2020

Pas operacionit të ndërlikuar, pacienti i vogël kthehet në shtëpi në krahët e prindërve të tij

Foshnja e vogël, pesë ditë pas lindjes është hospitalizuar në klinikën tonë për shkak të një defekti kompleks në zemër – Pentologjia e Fallotit, e cila karakterizohet nga cianoza (nxirje) ose e thënë ndryshe nga reduktimi i ngopjes me oksigjen.

Nga dita e tretë pas lindjes, tek foshnja është shfaqur cianozë dhe desaturim. Kjo ka qenë arsyeja e transferimit të tij në klinikën për fëmijë, dhe nga atje pas diagnostikimit të defektit në zemër është transferuar menjëherë në klinikën tonë.

Bëhet fjalë për një defekt kompleks cianogjenik i zemrës -Pentologjia e Fallotit (përveç 4 defekteve karakteristike tek pacienti ynë kishte edhe një anomali tjetër që ka të bëj me komunikimin ndërmjet dy atrijeve të zemrës). Për shkak të kompleksitetit të defektit, menjëherë pas pranimit të foshnjës, është vazhduar terapia me prostaglandin, e cila në rastin e pacientit tonë ka mundësuar furnizimin e mushkërive me gjak.

Për shkak të pranisë së vazhdueshme të cianozës, menjëherë është marrë vendimi që pacienti i vogël të operohet. Gjatë operacionit, u korrigjuan të gjitha anomalitë e zemrës që ishin të pranishme. Trajtimi postoperativ konsiston në monitorim e rregullt të të gjithë parametrave jetikë dhe mbështetje të plotë mjekësore.

Gjatë ditëve në vijim, gjendja e tij e përgjithshme gradualisht është stabilizuar, dhe si rezultat i kësaj filluam me dhënien e ushqimit të foshnjës, fillimisht me anë të qumësht me formulë dhe pas mbërritjes së nënës në spital edhe me ushqyerjen me gji.

Pas dhjetë ditësh në spitalin tonë, foshnja është lëshuar nga spitali në gjendje të qëndrueshme dhe sëbashku me prindërit e tij është kthyer në shtëpi. Pas korrigjimit të plotë kirurgjikal të defektit në zemër, tek ky pacient i vogël vijon periudha e rritjes dhe zhvillimit normal pa pasur nevojë për përsëritje të  ndërhyrjeve kirurgjikale.