Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

03.02.2022

Përse përdoret osteodensitometria (DEXA, DXA)?

Ekzaminimi i dendësisë së kockave, i njour ndryshe osteodensitometria, është një teknologji e avancuar me rreze X që përdoret për të matur dendësinë dhe humbjen e masës kockore. DXA është standardi aktual i vendosur për matjen e dendësisë minerale kockore (BMD).

Ky kontroll i ndihmon mjekët të diagnostikojnë dhe trajtojnë gjendjet mjekësore që lidhen me dendësinë e kockave. Pacientët që i nënshtrohen këtij ekzaminimi janë të ekspozuar ndaj një doze të vogël rrezatimi jonizues, me ndihmën e të cilit krijohen imazhe nga brenda trupit. Rrezet X janë metoda më e vjetër dhe më e përdorur e imazhit mjekësor.
DXA zakonisht bëhet në zonën e këllkut dhe në pjesën e poshtme të shpinës. Tek disa persona të rritur dhe tek fëmijët, zakonisht ekzaminohet i gjithë trupi.

Cilat janë përfitimet dhe rreziqet?

Përfitimet:

– Osteodensitometria (DXA) është një procedurë e thjeshtë, e shpejtë dhe jo invazive.
– Nuk kërkohet anestezi dhe përgatitje e veçantë.
– Sasia e rrezatimit të përdorur është jashtëzakonisht e vogël. Ky rrezatim është më pak se një e dhjeta e dozës standarde të rrezeve X në kraharor dhe më pak se ekspozimi ditor ndaj rrezatimit natyral.
– Ekzaminimi për matjen e dendësisë së kockave DXA është aktualisht metoda më e mirë e standardizuar e disponueshme për diagnostikimin e osteoporozës dhe konsiderohet gjithashtu një vlerësues i saktë për rrezikun e frakturave.
– DXA përdoret për marrjen e vendimiit mbi trajtimin e nevojshëm. Mund të përdoret gjithashtu për të monitoruar efektet e trajtimit.
– Pas ekzaminimit, nuk ka rrezatim në trupin tuaj.

Rreziqet:

– Ekziston gjithmonë një shans i vogël për t’u prekur nga kanceri nga ekspozimi ndaj rrezatimit. Megjithatë, duke pasur parasysh sasinë e vogël të përdorur në imazherinë mjekësore, përfitimet e marra nga diagnoza e saktë tejkalojnë rrezikun që lidhet me të.
– Gratë shtatzëna duhet të informojnë mjekun ose radiologun e tyre për gjendjen e tyre.
– Ndonjëherë doza e rrezatimit për këtë proces mund të ndryshojë.
– Nuk priten komplikime nga procedura DXA.

Kush i interpreton rezultatet dhe si mund t’i marr ato?

Mjeku radiolog, ortoped ose profesionist mjekësor i trajnuar posaçërisht për të monitoruar dhe interpretuar radiografitë. Radiologu ose ortopedi do të përgatisë një raport i cili më pas mund të diskutohet me mjekun që ju ka rekomanduar kryerjen e këtij skanimi. Në varësi të rezultateve, do të merrni rekomandim për hapat vijuese.

Rezultatet e këtij shqyrtimi përmbajnë dy vlerësime kryesore:

Rezultati T: tregon dendësinë e kockave tuaja në krahasim me një person tjetër të rritur të ri që i përket të njejtës gjini dhe me masë maksimale kockore. Rezultati më i madh se -1 konsiderohet normal. Rezultati ndërmjet -1.1 dhe -2.4 klasifikohet si osteopeni (masa e ulët kockore). Një shkallë më e vogël se -2.5 përkufizohet si osteoporozë. Rezultati T përdoret për të llogaritur rrezikun e zhvillimit të një frakture dhe gjithashtu për të përcaktuar nëse nevojitet trajtim.

Rezultati Z: tregon densitetin e kockave në krahasim me personat e tjerë në grupmoshën tuaj me të njëjtën gjatësi, peshë dhe gjini. Nëse ky rezultat është jashtëzakonisht i ulët ose i lartë, mund të tregojë nevojën për ekzaminime shtesë mjekësore.
Zakonisht mund të vërehen ndryshime të vogla ndërmjet shqyrtimeve të tjera për shkak të ndryshimeve të pozicionimit, por zakonisht nuk janë të rëndësishme.

Osteodensitometria (DXA) si ekzaminim është i disponueshëm në klinikën tonë dhe në dispozicionin tuaj janë mjekët tanë radiologë dhe ortopedë të cilët janë të trajnuar posaçërisht për të regjistruar dhe interpretuar këto rezultate, dhe me profesionalizmin dhe përvojën e tyre shumëvjeçare do t’ju ofrojnë trajtimin e duhur dhe të personalizuar.