Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

31.01.2022

Procedura TAVI – Zgjatja e jetës së 8 pacientëve me stenozë të aortës

Procedura TAVI (Trans catheter Aortic Valve Implantation) është një procedurë komplekse e vendosjes së valvulës aortale pa pasur nevojë për operacion me zemër të hapur.
Që nga fillimi i vitit, gjatë muajit janar, brenda 2 ditëve, janë kryer gjithsej 8 procedura të tilla, gjatë të cilave është bërë implantimi me shumë mjeshtëri i valvulave biologjike në një protezë rrjetë metalike (e ngjashme me procedurën e stentit koronar, por një procedurë dukshëm më e madhe), të cilat kryejnë plotësisht funksionin e valvulës aortale trikuspidale.

Procedurat TAVI u kryen nga ekipi i kardiologëve intervenues i drejtuar nga Dr. Vilma A. Sokolov dhe Dr. Shpend Idrizi, kardiokirurgu Dr. Nikola Hristov, Dr. Tanja Angjusheva, ekipi i anesteziologëve dhe diagnostikimit radiologjik dhe përgatitjes së valvulave aortale nga infermierja Sonja Rusevska.

Procedura të tilla rekomandohen për pacientët me stenozë të aortës e cila në fakt është sëmundje e fituar e zemrës. Zakonisht, pacientët sëmuren që në fëmijëri, dhe shkak për këtë janë ethet reumatizmale. Sëmundja zhvillohet më pas gjatë kalimit të viteve, përparimi i sëmundjes është individual dhe mund të zgjasë nga 15-20 vjet. Zakonisht, identifikohet si fillim me një zhurmë në zemër që është e pranishme gjatë gjithë rrjedhës së sëmundjes. Më pas, me anë të vlerësimit ekokardiografik, përcaktohet shkalla e sëmundjes dhe jepen rekomandime për ndjekje të mëtejshme. Në rast të zhvillimit të stenozës së aortës, pacientët përjetojnë simptoma si lodhje, probleme me frymëmarrjen, dhimbje gjoksi, marramendje dhe në disa raste, humbje të vetëdijes.

Në raste të tilla, pra në shkallë të rëndë të sëmundjes dhe pranisë së simptomave të lartpërmendura, rekomandohet trajtimi i valvulës aortale. Kirurgjia TAVI është alternativa më e mirë për pacientët me rrezik të lartë, për personat e rritur me shumë sëmundje shoqëruese ose operacione të mëparshme me zemër të hapur.

E gjithë procedura është e shkurtër, por e planifikuar mirë paraprakisht. Nuk ekzistojnë procedura TAVI urgjente, vetëm të planifikuara. Procedura kryhet gjithmonë pas MSCT të aortës sipas protokollit me matje dhe vlerësim të madhësisë së valvulës dhe strategjisë për vetë ndërhyrjen. Valvula është individuale dhe porositet posaçërisht për çdo pacient.
Gjatë vitit 2021 janë realizuar 19 procedura TAVI dhe 8 procedura vetëm gjatë muajit janar të këtij viti.