Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

22.03.2022

Prolapsi i organeve gjenitale – diagnoza dhe trajtimi

Prolapsi apo rënia/zbritja e organeve gjenitale është në fakt zhvendosja e tyre nga pozicioni normal dhe lëvizja drejt daljes së vaginës. Kjo gjendje nuk është kërcënuese për jetën, por mund të shkaktojë siklet dhe shumë dhimbje.

Arsyeja e rënies/zbritjes së mitrës, vaginës, fshikëzës ndodh kur muskujt dhe ligamentet e legenit relaksohen dhe dobësohen. Për shkak të dobësisë së tyre, ato nuk i japin mbështetje të mjaftueshme mitrës dhe organeve të tjera, duke rezultuar me rrëshqitje të tyre deri në dalje të vaginës ose jashtë vaginës.

Prolapsi i mitrës mund të ndodhë tek gratë në çdo moshë. Por më së shpeshti shfaqet tek ato gra që janë në fund të ciklit menstrual (para futjes në menopauzë) ose pas menopauzës, kur ka një nivel të reduktuar të hormoneve tek gratë. Faktorët që kontribuojnë në këtë gjendje janë para së gjithash faktori gjenetik, por edhe fakti që këto gra kanë pasur një ose më shumë lindje natyrale. Më pas janë faktorët që ndikojnë në dëmtimin e indit të mitrës gjatë shtatzënisë dhe lindjes, mbipesha, kolla kronike dhe puna e vështirë fizike. Por prolapsi mund të ndodhë edhe pas disa operacioneve në legenin e vogël, duke përfshirë histerektominë, pra heqjen e mitrës.

Simptomat

Gruaja ndjen siklet në pjesën e poshtme të shpinës, presion dhe dhimbje shpine. Ekziston një paaftësi për të mbajtur urinën veçanërisht kur kollitet, teshtin, qesh (stres-inkontinenca urinare) ose gruaja po përjeton kapsllëk dhe paaftësi për të urinuar. Ndjesia shpesh përshkruhet si një “top” që del brenda ose jashtë vaginës. Në raste të tilla, marrëdhënia seksuale është e dhimbshme dhe e parehatshme, gjithashtu mund të shfaqet gjakderdhje vaginale nga plaga e shfaqur tek organet e zbritura.

Diagnoza

Diagnostikimi i prolapsit gjenital është i lehtë dhe i thjeshtë, pa dhimbje dhe pa procedura të shtrenjta. Diagnoza bëhet me anë të një ekzaminimi të thjeshtë gjinekologjik. Shumë shpesh gratë e pranojnë zbritjen e organeve gjenitale si normale dhe/ose për shkak të turpit apo mungesës së informacionit dhe fatkeqësisht, në shumicën e rasteve paraqiten për ekzaminim atëherë kur prolapsi gjenital ka avancuar.

Trajtimi

Trajtimi i prolapsit të mitrës dhe/ose organeve përreth përfshin një gamë ndërhyrjesh rindërtuese të avancuara (moderne) dhe intervenime operative që ofrojnë jo vetëm një pozicion normal të organeve gjenitale, por edhe funksionalitetin e tyre të përshtatur me moshën e gruas.

Prof. Dr. Vasil Iliev është specialist gjinekolog-obstetër dhe subspecialist urogjinekolog në Spitalin klinik Zhan Mitrev, me përvojë shumëvjeçare në kirurgjinë gjinekologjike dhe veçanërisht i përkushtuar në zhvillimin dhe aplikimin e procedurave më moderne dhe më të suksesshme në kirurgjinë rikonstruktive gjinekologjike.