Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

24.01.2022

Rënia e flokëve si pasojë e infektimit me Covid-19

Çdo ditë humbasim mesatarisht 100 fije flokësh. Por probleme të ndryshme shëndetësore mund ta përshpejtojnë ose nxisin këtë rënie të flokëve. Covid-19 është një ndër problemet shëndetësor që shkakton probleme me humbjen e flokëve. Pasojat që shkakton SARS-CoV-2 është rënia e papritur e flokëve, veçanërisht tek gratë.

Në shumicën e rasteve, rënia e flokëve për shkak të koronavirusit nuk ndodh menjëherë, por dy ose tre muaj pas infektimit me virusin. Zakonisht është tepër e theksuar, pasi karakterizohet me rënie masive të flokëve. Gjatë kësaj periudhe mund të gjejmë një tufë flokësh në dush, në furçë/krehër gjatë krehjes, ose aty ku uleni – në vetë divan.

Mund të vërejmë gjithashtu se flokët e humbasin volumin e tyre, vija e ballit ngrihet lart dhe vija vertikale bëhet më e dukshme.

Në këtë rast është e nevojshme që trupi të ushqehet, pra të marrë vitamina që do të forcojnë flokët, thonjtë dhe do të përmirësojnë pamjen e lëkurës.

Pse koronavirusi shkakton rënie të flokëve?

Efluviumi akut telogjen ndodh kur trupi përjeton stres që prek fijet e flokëve të cilat janë në fazën e rritjes. Si rezultat, ato flokë shkojnë drejt e në fazën telogjene, e cila është faza e fundit e jetës së tyre. Nga të dhënat e analizuara nga një studim i kryer në Nju Jork, u arrit në përfundimin se ky është shkaku i rënies së flokëve tek personat që kanë pasur Covid-19.

Në fakt, në ato raste, folikuli pushon së funksionuari, kështu që flokët nuk mund të vazhdojnë të rriten. Megjithatë, folikuli mbetet i ngjitur në lëkurën e kokës për rreth tre muaj, pas së cilës bie. Prandaj, infeksioni me koronavirus nuk shkakton rënie të flokëve menjëherë, por ndodh disa muaj më vonë.

Ka disa arsye që lidhen me shfaqjen e efluviumit akut telogjen. Ato variojnë nga mungesa e vitaminave, nivelet e ulëta të hekurit e deri te stresi nga vetë sëmundja.

Flokët janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj ndryshimeve që përjetojmë. Ato pësojnë ndryshime jo vetëm nga infeksioni, por edhe nga variacionet dietike, mungesa e diellit dhe e ajrit të pastër si pasojë e qëndrimit në shtëpi dhe sigurisht edhe ankthit që krijon kjo situatë në lidhje me pasigurinë sociale dhe ekonomike. E gjithë kjo ndikon mbi shëndetin e flokëve dhe humbjen e tyre.

Biotina kundër rënies së flokëve

Biotina ose vitamina H, vitamina B7 ose vitamina B8 njihet si një vitaminë efektive për lëkurën, flokët dhe thonjtë. Biotina mund të jetë një aleat i madh pas një situate stresuese për flokët tanë. Biotina stimulon rritjen e flokëve, gjeneron më shumë elasticitet dhe më pak thyerje, që do të thotë mbrojtje më e madhe kundër rënies së flokëve.

Përveç biotinës, e cila mund të ndihmojë shumë në këtë situatë, aminoacidet me origjinë bimore kanë një efekt të dobishëm, duke vepruar në tre nivele të gjëndrës së flokëve në rrënjë, flokë dhe skalp, duke kontribuar në rritjen dhe rezistencën e flokëve. Përveç kësaj, është mirë të kemi një kombinim të vitaminës B6 e cila ndihmon në rregullimin e aktivitetit hormonal dhe vitaminës B8 e cila së bashku me zinkun kontribuon në mirëmbajtjen normale të flokëve në kushte normale.