Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

15.06.2020

Sekuencimi i gjenomave të para të SARS-CoV-2 në Maqedoni

Ekipi i Laboratorisë Gjenetike dhe Mjekësisë së Personalizuar në Zan Mitrev Clinic në bashkëpunim me një kompani tjetër partnere, udhëhequr nga Dr. Goran Kungulovski, u përfshi në një kapitull tjetër të rëndësishëm në biomjekësinë Maqedonase.

Ekipi sekuencionoi gjenomët e parë të plotë të koronavirusit SARS-CoV-2, të izoluar tek pacientët maqedonas në fillim të muajit qershor.

Përmes një qasjeje të sekuencave të gjeneratës së tretë në kohë reale, ekipi i biologëve molekularë deshifroi plotësisht të gjitha 30,000 shkronjat e materialit gjenetik të virusit tek 10 pacientë maqedonas. ana Gjatë analizës  së detajuar të gjenomit u zbulua prania e mutacionit P323L në gjenin RdRP dhe mutacionit D614G në gjenin S në izolimet e të gjithë 10 pacientëve.

Këto mutacione janë veçanërisht të rëndësishme sepse ato gjenden në njërën nga dy proteinat më të rëndësishme në koronavirus: proteina S është çelësi i virusit që hyn në qelizë dhe infekton atë, ndërsa gjeni RdRp është i rëndësishëm për ndarjen e qelizave.

Sipas studimeve të fundit shkencore, llojet e mutacionit D614G dominojnë në Evropë dhe disa rajone të Shteteve të Bashkuara gjatë muajve të fundit. Mutacioni D614G, i cili mungon në 97% të izolimeve në Kinë dhe është dominuese në Evropë por gjithashtu gjendet edhe në Maqedoni, mendohet se rrit transmetueshmërinë dhe infektivitetin e virusit, por nuk ndikon në ashpërsinë e simptomave.

Proteina S është një nga synimet kryesore për zhvillimin e vaksinës kundër virusit, ndërsa gjeni RdRp është një nga synimet kryesore për zhvillimin e terapisë antivirale. Sekuencimi i disa izolimeve të virusit tek pacientët maqedonas që nga fillimi i epidemisë deri më tani, do të mundësojë monitorimin e saktë të evolucionit dhe ndryshimeve të virusit në kuadër të Maqedonisë.